PROF.DR. İLKAY DELLAL    
Adı : İLKAY
Soyadı : DELLAL
E-posta : dellal@ankara.edu.tr, ilkaydellal@gmail.com
Tel : +90 312 596 15 56
Ünvan : PROF.DR.
Birim : ZİRAAT FAKÜLTESİ
Bölüm : TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
ABS Adresi:https://abs.ankara.edu.tr/ilkay-dellal
Kişisel Akademik Bilgiler

Telefon :(312) 596 1556
Faks :(312) 3185360
E-posta :dellal@ankara.edu.tr; ilkaydellal@gmail.com
Adres :Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Tarım Ekonomisi Bölümü 06110 Dışkapı/ANKARA/TURKİYE

Bilimdalı :Tarım Politikası ve Yayım
Yabancı Dil :İngilizce
Uzmanlık Alanları :Tarım politikası, Etki analizi, Gıda ve Tarım ürünleri piyasaları, İklim değişikliği ekonomisi

Verdiği Lisans Dersleri: Türkiye Ekonomisi, AB Ortak Tarım Politikası ve Türkiye
Verdiği Lisansüstü Dersler: Tarım Ürünleri Dış Ticaret Politikası, İklim Değişikliği Ekonomisi


Eğitim ve Akademik Deneyim:

Prof.Dr., Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 2011

Doç.Dr., Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 2009

Doç.Dr., YÖK- Üniversiteler Arası Kurul, 2005

Doktora sonrası araştırma, Texas A&M Üniversitesi, Tarım Ekonomisi Bölümü,      2003-2004

Doktora, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 2000

Görev Yerleri:

Prof.Dr., Ankara  Üniversitesi Ziraat Fakültesi,2011- +

Doç.Dr.,Ankara  Üniversitesi Ziraat Fakültesi,2009- 2011

Araştırmacı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü,2008- 2009

Müdür, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ,2006-2008

Araştırmacı,  Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 2004-2006

Ziyaretçi Araştırmacı, Texas A&M Universitesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 2003-2004

Müdür Yardımcısı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü,2002-2003

Araştırmacı,Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 1999-2002

Araştırma Görevlisi, Ankara  Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1992-1999

Faaliyetleri ve yurtdışı görevleri:

•30 June-7 July 2019. Workshop on Promoting Digital Technologies in Agriculture, FAO-China SS Program, Beijing, Wuxi, Hangzhou/China

•18-20 April 2018. High Level Forum on Digital Agriculture “2gether 4 Strong Digital Agriculture” Sofia, Bulgaria 

•10‐13 September 2018. Regional expert consultation on knowledge sharing for agricultural innovations applicable for smallholders and family farmers in Europe and Central Asia  in Gödöllő, Hungary

•4-5 May 2016, FAO Regional Conference for Europe (REC) Side Event, Food Loss and Waste Platform, Antalya, Turkey. 

•4-7 April 2016IAAE Inter-Conference Symposium "Agricultural Transitions along the Silk Road: Restructuring, Resources and Trade in the Central Asia Region", Almaty, Kazakhstan.

•June 28-July 2, 2015WEA (Western Economic Association) 90th Annual Conference, Honolulu, Hawaii, USA.

•4-7 October 2015, The First International Congress on Postharvest Loss Prevention, Rome, Italy.

•22 November 2013, FAO Europe and Central Asia Expert consultation on Food Loss and Waste, Budapest, Hungary. 

•2-31 August 2012, Texas A&M University, Department of Agricultural Economics, College Station, TX, USA.

•31 July- 2 August 2012, The International Conference on Sustainable Development 2012,  Montclair State University, New Jersey, USA.

•23-30 July 2011, Socio-Economic Opportunities and Drivers on the Way to a Low Carbon Society, 8th International Summer Academy “Energy and the Environment”, IKEM, University of Surrey, Guildford and London, United Kingdom.

• 01-03 September 2010, The Second International Conference on Economics, The Turkish Economic Association,"The Global Economy After the Crisis: Challenges and Opportunities", Girne, KKTC.

• 19-22 May 2010, 5th Central European Congress on Food, CEFood 2010, Bratislava, Slovakia.

• 04-06 March 2010, Second International Conference on Drought Management, “Economics of Drought and Drought Preparedness in a Climate Change Context” Istanbul, Turkey.

• 26-27 June 2009, 111st EAAE-IAAE Seminar, “Small Farms: Decline or Persistence?” Canterbury, Kent University, UK.

• 16-20 June 2009 International Conference on "Sustainable Development in Southeast Europe", BENA, Tekirdag and Istanbul, Turkey

• 28-29 May 2009 First International Conference on Climate Change and Agriculture, Namık Kemal University, Tekirdag, Turkey

• 6-7 May 2009 International Workshop on "Management and Sustainable Protection of Environment", BENA, Alba Iulia, Romania

• 1-2 December 2008 OECD meeting Paris, France

• 9-13 June 2008, LEI and Wageningen University, Dan Hague, The Netherlands.

• 13-14 March 2008 OECD meeting Paris, France

• 19-20 Feb 2008 OECD meeting Paris, France

• 27-28 March 2007 International Scientific Conference “Influence of EU Support on Structural Changes in Agricultural And Food Sector” Vilnus, Litvanya,

• 19-20 Nov 2007, REC Workshop, “Adaptation to the Consequences of the Climate Change: progress achieved and capacity building needed”, Budapest, Hungary.

• Feb 2006 Genava, WTO meeting

• 12-15 Jan 2004, “Advanced GAMS Class”, GAMS Corporation, Texas A&M University, College Station, Texas, USA.

• 6-9 Oct 2003, “Basic GAMS Class” , GAMS Corporation, Colorado Springs, Colorado, USA.

• 26-27 Sep 2003, “Grant Writing Skills”, Texas A&M University, College Station, TX, USA.

• 5-7 June 2003. International Symposium on Animal Production and Natural Resources Utilisation in the Mediterranean Mountain Areas, Ioannina, Epirus, Greece

• Feb 2001. 71st EAAE Seminar, Food Consumer in the Early 21st Century, Zaragoza, Spain.

• 17-27 Feb 2003, “Economics of Natural Resources” CIHEAM , Zaragoza, Spain.

• 8-18 April 2002, “Agricultural Sector Modelling” CIHEAM, Rabat, Morocco .

• Holland-Turkey Dairy and Livestock Symposium, June 11-12, 2001 Ankara.

• 7-11 May 2001, Seed Production and Marketing, GAP and ICARDA, Sanlıurfa, Turkey.

• 25 April-6 May 2001, “A Modeling Tool: Use of Gams in Agricultural Sector Modeling”, ODTU, IRESA, CHIEAM, Ankara, Turkiye.

• 17-26 Sep 2000, “Agricultural Sector Models” ,CIHEAM, Tunis, Tunisia.

• 28 Feb-8 March 2000, “The Impact of Macro Economic and Sectoral Policies on Rural Poverty” FAO, SESRTRIC in Ankara,Turkey.

• 29 May- 30 June 1999, “Economic and Financial Planning for Rural Development Though Computer Usage” MASAV, Israil;

• 15-26 Sep 1997, “Food and Agricultural Policy Analysis with Emphasis on Credit and Rural Finance” FAO, SESRTRIC, Ankara, Turkey.

Ödüller ve Burslar

2003. “İklim Değişikliğinin Türkiye’de Orta Anadolu Bölgesi Tahıl Üretimi Üzerine Ekonomik Etkileri” adlı çalışma ile TUBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu tarafından verilen NATO B1 bursu ile ABD, Teksas A&M Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümünde, 2003/2004 öğretim yılında Doktora sonrası araştırma yürüttü.

                                                YAYIN LİSTESİ

MAKALELER VE BİLDİRİLER

SCI, SSCI, SCI-Expanded ve indeksli dergilerdeki tam metinli makaleler:

1. Dellal, İ. Bolat, M., 2019., Food Policy in Turkey. Reference Module in Food Science, Elsevier, Editor:Neil Smith, ISBN:978-0-08-100596-5.

2.   Dellal. İ., Unüvar F. İ. 2019.  Effect Of Climate Change On Food Supply Of Turkey.  Journal of Environmental Protection and Ecology, 20(2), 692-700.

3.  Dellal, İ.  2013.” Tarım Türkiye’nin Yeşil büyümesine Yardım Edebilir mi? “Can Agriculture Help Turkey’S “Green Growth”? Book Chapter: Happy and Poor, The Challenges of Rural Development, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, page: 89-101, Warszawa.

4.  Köksal, Ö., Dellal, İ. 2012. “Biyoyakıt Kullanımında Zorluklar ve Nedenler” Drivers and Challenges of Biofuel Use, Actual Problems of Economics. 11(137):364-368.

5.  Dellal, İ., McCarl, B.A., Butt, T. 2011.” İklim Değişikliğinin Türk Tarımı Üzerinde Ekonomik Etkisi” The Economic Assessment Of Climate Change on Turkish Agriculture, Journal of Environmental Protection and Ecology, Vol:12, No:1, 376-385.

6. Keskin, G., Dellal, İ. 2011. “Türkiye'nin Trakya Bölgesinde Ayçiçeği Üretiminin Ekonomik Sürdürülebilirliği” Economic Sustainbility of Sunflower Production in Thrace Region of Turkey,Journal of Environmental Protection and Ecology, Vol:12, No:1, 245-250.

7. Keskin, G., Dellal, İ.2011. Trakya Bölgesinde Süt Sığırcılığı Üretim Faaliyetinde Brüt Kar Analizi, Kafkas Univ Vet Fak Derg., 17 (2): 177-182.

8. Savran, F., Aktürk, D., Dellal, İ., Tatlıdıl, F., Dellal, G., Pehlivan, E. 2011. Türkiye'de Seçilmiş Bazı İllerde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketimine Etkili Faktörler, Kafkas Univ Vet Fak Derg., 17 (2): 251-256.

9. Keskin, G., Tatlıdil, F. F., Dellal, İ.2010. “Türkiye'de Domates Üretim Maliyeti ve İşgücü Verimliliği Analizi “ An Analysis of Tomato Production Cost and Labor Force Productivity in Turkey. Bulg. J. Agric. Sci., 15: 692-699.

10. Keskin, G., Dellal. İ. 2010. “Türkiye’de Tarımsal İstihdam ve İşgücü Talebi”, Agricultural Employment and Labor Force Demand for Turkey. Actual Problems of Economics. 3:277-285.

11. Ceylan, İ.C, Olhan, E., Gün, S., Keskin, G., Dellal, İ. 2010. Küresel Mali Kriz ve Türkiye'de Yağlı Tohum Sektörü”, Global Financial Crisis and Oilseed Sector in Turkey, International Journal of Food, Agriculture&Environment – JFAE Vol 8. (2) 454-455.

12. Gün, S., Ceylan, İ.C., Dellal, İ., Keskin, G., Olhan, E., Dellal, G. 2010 Küresel Mali Kriz ve . Türkiye'de Süt Sektörü” Dairy Sector in the Crises: The Case of Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances 9(2): 429-435.

13.Tatlıdil, F.F., Dellal, İ., Keskin, G. 2009. “Türkiye'nin Yarı kurak Bölgesinde Kırsal Yoksulluk Riskine İlişkin Bir Araştırma: Kırıkkale İl Merkez Bölgesi “,“A Case Study on the Risk of rural Poverty in Semi-Arid Region of Turkey: Kırıkkale Province Central District” Tarım Bilimleri Dergisi 15(1): 74-78,

14.Dellal, İ., Keskin, G., Tekel, N., Dellal, G. 2008. “Türkiye'de GAP Bölgesi'ndeki Küçükbaş İşletmelerinin Ekonomik Değerlendirmesi “Economic Assesment of Small Ruminant Farms in GAP Region of Turkey” Journal of Animal and Veterinary Advances 7(9): 1128-1133.

15.Keskin, G., Dellal, İ., Tatlıdil, F.F., Dellal, G.2008. “Türkiye'deki Küçükbaş İşletmelerinin Ekonomik Sınıflandırılması Üzerine Bir Çalışma”, “A Case Study on Economic Classification of Small Ruminant Farms in Turkey” Journal of Animal and Veterinary Advances 7(12): 1583-1588.

16.Dellal, İ., S. Kai S. Tan and S. Tan.2004. “Sözleşmeli Hindi Yetiştiriciliğinin Sosyo Ekonomik Analizi: Türkiye Örneği “The Socio Economic Analysis of Contracted Turkey Farms: The Turkish Case” Journal of Faculty of Agriculture Kyushu Univesity, Volume 49, Number 2.

17. Tan, S., S. Kai, İ. Dellal and S. Tan. 2004. “Türkiye’de Merada Hindi Yetiştiriciliğinin Sosyo Ekonomik Analizi” Journal of Faculty of Agriculture Kyushu Univesity, Volume 49, Number 2.

18.Tan, S., and İ. Dellal, 2004. “Türkiye'de Koyun ve Keçi Yetiştiriciğinde, Et ve Süt Üretimindeki Bölgesel Farklılıklar Üzerine Ekonometrik Analiz”, “The Econometric Analysis on Regional Differences of  Milk and Meat Production of Sheep and Goats in Turkey” Pakistan Journal of Biological Sciences, 7(8): 1330-1333.

19.Dellal. İ. and A. Koç. 2003. “Türkiye'de Kayısı Arz ve İhracat Talebinin Ekonometrik Analizi “, “An Econometric Analysis of Apricot Supply and Export Demand in Turkey” TUBİTAK Journal of Agriculture and Forestry, 27:313-321.

20.Buguk, C., M. Isık, I. Dellal, and A. Allen, 2001. “Döviz Kuru Değişkenliğinin Gelişmekte Olan Ülkelerin Tarımsal İhracatına Etkisi: Türkiye Örneği”, “The Impact of Exchange Rate Variability on Agricultural Exports of Developing Countries: The Case of Turkey” Journal of International Food and Agribusiness Marketing, Volume 13, Number 1, Haworthpress, USA.

Diğer Dergilerdeki Makaleler :

21. Kurtar, Ç., Dellal, İ. 2019. Türkiye ile Çin Tarım Ürünleri Dış Ticaretinin Değerlendirilmesi, TEAD, 2019; 5(2); 108-118.

22. Ali Sara, A.  Dellal, İ.2018. Turkey’s Agricultural Trade with African Countries, TEAD, 2018; 4(2);46-57. 

23.Aksu, N., Dellal, İ. 2016. Afyonkarahisar İlinde Yem Bitkileri Desteğinin Büyükbaş Hayvancılık Faaliyetleri ile İlişkisinin Değerlendirmesi, YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI), 2016, 26(1): 52-60

24.Asheim, L.J, Eik, L.O, Dellal,İ. 2014. Production Systems for the Muslim Goat’s Meat Market, Tanzania Journal of Agricultural Sciences, Vol.12, No.2 26-34.

25.Dellal, İ. 2013. İklim Değişikliğinin Tarımsal Ekonomiye Etkileri, Tarım ve Mühendislik Dergisi, Sayı:104/2013, 105/2014, s:20-23, Ankara.

26.Dellal, İ. 2014. Kuraklık ve Gıda Güvenliği, Dünya 4 Mevsim Dergisi, Sayı:8, s:22-25, Mart 2014, İstanbul.

27.Dellal, İ. Türkiye ve AB Süt Sığırcılığının İşletme Ölçeği Açısından Karşılaştırılması, Tüsedad Dergisi, Sayı:9, s. 20-21,(2011).

28.Dellal, İ. Türkiye’de Kırmızı Et Piyasası: Sinyaller, Etkiler, Hedefler, Pankobirlik Dergisi, Sayı:100, sayfa:33-38, Ankara (2011).

29.Tan, S., İ. Dellal ve S.S. Tan "Türkiye ve Avrupa Birligi İliskilerinde Tarim ile İlgili Son Gelişmeler ve Tam Üyeligin Türk Tarımına Etkileri" Atatürk Ün. Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi Cilt:18 Erzurum, (2003).

30.Dellal, İ. ve S. Tan. “Türkiye’de Süt Sektörü Ve Sütçülük Politikaları”, Tarım Ekonomisi Derneği Dergisi, Sayı: 6, İzmir, (2001).

31.Dellal, İ., A. Erkuş, A. Eliçin ve G. Dellal. “Türkiye’de Kıl Keçisi Yetiştiriciliği ve Ekonomik Önemi”, Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt:7, Sayı:1, Ankara, (1997).

32.Dellal, İ., “Türkiye'de Gıda Sanayinin Gelişimi”, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dergisi, Sayı:105, Ankara, (1996).

Kendi bilim alanında yazılan Türkçe kitaplar:

33.  Dellal, İ. 2012. Türkiye’de İklim Değişikliğinin Tarım ve Gıda Güvencesine Etkileri, ÇŞB, Türkiye’nin İklim Değişikliği II.Ulusal Bildiriminin Hazırlanması Projesi, Ankara.

34.  Tan, S., Dellal. İ. Kırmızı Et Üretim ve Tüketim Açığını Kapatmak için Alternatif Bir Yaklaşım:Hindi Üretimi ve Sözleşmeli Yetiştiricili Modeli, TEAE Yayınları No:85, Ankara, (2002).

Uluslararası kongrelerde sunulan bildiriler:

35.  Dellal, İ., 2015.“Carbon Market and Carbon Policies in Turkey”, 90th Annual Conference of Western Economic Association International (WEAI), Honolulu, Hawaii, USA.

36.Erden, F.F., Dellal, İ., Bayramoğlu, Z. 2015. Food Losses and Waste in Turkey, First Post Harvest Lost Conference, Roma, Italy.

37.Dellal, İ., Kalaycı, K. 2014“Climate Change and Land Use Change: The Case of Turkish Agriculture” International Assosiation of Social Science Research, St.Petersburg/Rusya. 

38.Dellal, İ., Eraktan, S., Ceylan, C., Keskin, G. Küresel Ekonomik Kriz Sürecinde ve Sonrasında Türkiye’de Tarım Sektörünün Görünümü, “2.Uluslararası Ekonomi Konferansı, Bunalım Sonrasında Küresel Ekonomi:Zorluklar ve Fırsatlar” Girne, KKTC, 1-3 Eylül 2010.

39.  Eraktan, G., Dellal, İ. The Global Economic Threats on Food Consumption and Turkey’s Situation, 5th Central European Congress on Food, 19th-22nd May 2010, Bratislava, Slovakia.

40.  Dellal, G., Erdoğan, Z., Söylemezoğlu, F., Dellal. İ., Pehlivan, E. Animal Fibre Production in Turkey:Present Situation and Future, International Conference of Applied Research in Textile, CIRAT-4, Monastir, Tunisia, 2010.

41.  Dellal, İ. 2009 ”The Role of Small Farms in Turkey”, 111 EAAE-IAAE Seminar ‘Small Farms: decline or persistence’ University of Kent, Canterbury, UK, 26th-27th June 2009.

42.  Keskin, G., İ. Dellal, G. Dellal. “A Comparison of Small Ruminant Farms in GAP Region of Turkey and EU”, EAAP Congress, Antalya, (2006).

43.  Dellal, İ., G. Dellal, The Economic and Structural Charecteristics of Sheep Breeding in Turkey. EAAP Congress, Antalya, (2006).

44.  Dellal, İ. “The Socio-Economic Structure of Mountain Farms in Mediterranean Region of Turkey”, International Symposium on Animal Production and Natural Resources Utilisation in the Mediterranean Mountain Areas, June 5-7, Ioannina, Epirus, Greece, (2005). (Davetli konuşmacı)

45.  Dellal, G., İ. Dellal, N. Tekel, I. Barıtçı. “The Structural Characteristics of Goat Breeding in Mediterranean Mountains of Turkey”, International Symposium on Animal Production and Natural Resources Utilisation in the Mediterranean Mountain Areas, June 5-7, Ioannina, Epirus, Greece, (2005).

46.  Dellal, G., Dellal.İ. Animal Fiber Production in Turkey. First Joint Meeting of Departments of Animal Science of the Balkan Countries, Tekirdağ, (2001)

47.  Metin, K., Tan,S., Dellal.İ. “ Basic Food Consumption: Effects Of Price, Income And Houshold Size”, 71st Eaae Seminar: Food Consumer in The Early 21st Century, Zaragoza, Spain, (Poster) (2001).

Ulusal kongrelerde sunulan bildiriler: 

48.  Mert, İ. Dellal, İ., 2019. Dünya ve Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti, 2. ULUSAL SÜTÇÜLÜK KONGRESİ 25 – 26 Nisan 2019 İzmir.

49.Dellal.İ. Tarımda Dijital Dönüşüm (Digital Transformation in Agriculture). 35.National ICT Congress on Digital Economy  and Future, National ICT Association, 22 Kasım 2018, Ankara, Turkey.

50. Dellal.İ. Dijital Tarım: Mevcut Durum ve Geleceği (Digital Agriculture: Current State and Future), Informatics Panel on ICTs in Agriculture and Forestry sector Towards 2023, Ministry of Agriculture and Forestry, 25 October 2018, Ankara, Turkey.

50.Dellal, İ., Engürülü, B., Ulukan, H., Özveren, Ş., Ünal, M. 2015. İklim Değişikliğinin Tarım Sektörüne Ekonomik Yansımalar, Türkiye Ziraat Mühendisliği, 8. Teknik Kongresi, TMMOB- Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara.

51.Koç, A., Dede, İ., Bayaner, A., Kiymaz, T., Yavuz, F., Dellal, İ., Dölekoğlu, T., Başarir, E.P. 2015. Dünyada Ve Türkiye`de Tarım Politikalarında Değişimler ve Arayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği, 8. Teknik Kongresi, TMMOB- Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara.

52.Dellal, İ., Dellal, G. “Türkiye Keçi Yetiştiriciliğinin Ekonomisi”, Türkiye Süt Keçiciliği Kongresi, Ege Üniversitesi, İzmir, (2005).

53.Tan, S., İ. Dellal. Kırmızı Et Üretim ve Tüketim Açığını Kapatmak için Alternatif Bir Yaklaşım: Hindi Üretimi ve Sözleşmeli Yetiştiricilik Modeli, III. Ulusal Zootekni bilim Kongresi, Ankara, (2002).

54.Dellal, İ. “Akdeniz Bölgesinde Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinin Ekonomik Önemi”, Isparta Yöresi Keçi ve Koyun Yetiştiriciliği Paneli, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, (2001).

 55..Erkuş, A. ve İ. Dellal. “Türkiye Tarımında Gelir-Tüketim Durumu ve Gelir Dağılımının Etkileri”, Türkiye 3. Tarım Ekonomisi Kongresi, TC Ziraat Bankası Kültür Yayını No:35, Ankara, (1998).