DOÇ.DR. ESRA KOÇ    
Adı : ESRA
Soyadı : KOÇ
E-posta : ekoc@science.ankara.edu.tr, esrakoc.es@gmail.com
Tel : 03122126720/1071/1292
Ünvan : DOÇ.DR.
Birim : FEN FAKÜLTESİ
Bölüm : BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Kişisel Akademik Bilgiler

Doğum Yılı:


Yazışma Adresi :

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü

06100 Tandoğan / ANKARA, TÜRKİYE

Telefon :

03122126720/1071-1292

Faks :

03122232395

e-posta :

ekoc@science.ankara.edu.tr 

esrakoc.es@gmail.com           

web-adresi:




EĞİTİM BİLGİLERİ

Ülke

Üniversite

Fakülte/Enstitü

Öğrenim Alanı

Derece

Mezuniyet Yılı

Türkiye

Ankara Üni.

Fen Fak.

Biyoloji

Lisans


Türkiye

Ankara Üni.

Fen Bilimleri Enst.

Biyoloji

Yüksek Lisans


Türkiye

Gazi Üni. Fen Edebiyat Fakültesi

Eğitim Bilimleri Enst.

Biyoloji Öğretmenliği

Yüksek Lisans


Türkiye

Ankara Üni.

Fen Bilimleri Enst.

Biyoloji

Doktora




AKADEMİK/MESLEKTE DENEYİM

Kurum/Kuruluş

Ülke

Şehir

Bölüm/Birim

Görev Türü

Görev Dönemi

Ankara Üni. Fen Fak.

Türkiye

Ankara

Biyoloji

Araş. Gör.           


Ankara Üni. Fen Fak.

Türkiye

Ankara

Biyoloji

Araş. Gör.Dr.


                                                                           

UZMANLIK ALANLARI

Bitki fizyolojisi, Stres fizyolojisi, Biyotik stres, Bitki- patojen etkileşimi, Bitki biyokimyası, Bitki biyoteknolojisi

 

 

VERİLEN DERSLER

 

Lisans Dersleri

Lisansüstü Dersleri

BİY 113 Botanik

 BİY 114  Botanik

   BİY 423 Ekofizyoloji

Genel  Biyolojik Teknikler

Hücre Aktivitesinin Biyokimyası


 

DİĞER AKADEMİK FAALİYETLER

Son Bir Yılda Uluslararası İndekslere Kayıtlı Makale/Derleme İçin  Yapılan Danışmanlık Sayısı    (2017-2018)

 Yayınlara alınan toplam atıf sayısı                                                                                           


12


94


Yayın Kurulu Üyeliği :  International Journal of Vegetable Science


GÖREV ALDIĞI PROJELER

1.Triakontanol ve yüksek hidrostatik basıncın serbest ve tutuklanmış Capsicum annum L.hücre süspansiyon kültüründe kapsaisin üretimi üzerine etkisi. TÜBİTAK-TOVAG-1130518. 2013- 2015. (Yardımcı Araştırmacı) Destek Miktarı: 130.000TL


2. Koç, E., İşlek, C., Arıcı, Y.   Farklı biber genotiplerinde Phytophthora capsici’ye  karşı dışsal olarak uygulanan serbest poliaminler ve prolinin bazı fizyolojik parametreler üzerine  etkisi. TÜBİTAK-TBAG.(01.2013- 06. 2014) (Proje Yöneticisi).

                                                                                                                      

3.  İşlek, C.,  Koç, E. Capsicum annuum L. hücre süspansiyon kültürlerinde kapsaisin üretimi üzerine çeşitli uyarıcıların etkisi.  Niğde Üniversitesi– BAP FEB, 2011-2013 / 3 (Yardımcı araştırmacı)


YAYINLARI

SCI, SSCI, AHCI indekslerine giren dergilerde yayınlanan makaleler

1. Koç E., İşlek C., Arıcı Kaşko Y. 2017. Spermine and Its Interaction with Proline Induce Resistance to the Root Rot Pathogen Phytophthora capsici in Pepper (Capsicum annuum). Horticulture  Environment and  Biotechnology 58(3):254-267.

2. Koç Esra. 2017. Alleviation of Phytophthora capsici induced oxidative stress by foliarly applied proline in Capsicum annum L.,  Archives of Biological Sciences, 69(4): 733-742.                                                                     

3. Koç E., Arıcı Kaşko Y.,  İşlek C., 2016. Pretreatment with spermidine and proline reverses inhibitory effects of Phytophthora capsici stress in pepper. Zemdirbyste-Agriculture, vol. 103, No. 4 (2016), p. 411‒418.

4. Koç, E. 2015. Exogenous application of spermidine enhanced tolerance of pepper against  Phytophthora capsici stress. Plant Protection Science 51(3):127-135.                  

5. İşlek, C., Üstün, A.S., Koç, E. 2014. The effects of cellulase on capsaicin production in freely suspended cells and immobilized cell cultures of Capsicum annum L. Pakistan Journal of Botany ,46(5): 1883-1887.

6. Koç  E, Üstün A.S., Çelik, N. 2013. Effect of exogenously applied salicylic acid on cadmium chloride (CdCl2) induced oxidative stress and nitrogen metabolism in tomato (Lycopersicon esculentum L.).  Turkısh Journal of Biology, 367:361-369.

7. Koç, E. 2013. The effect of exogenous proline and salicylic acid application on proline and apoplastic protein in cold tolerance of pepper callus cultures. International Journal of Agriculture and Biology,15: 382-385.

8. Koç, E. Üstün, A.S. 2012.  Influence of Phytophthora capsici L. inoculation on disease severity, necrosis length, peroxidase and catalase activity, phenolic content of resistant and susceptible pepper (Capsicum annuum L.) plants.Turkish Journal of Biology, 36: 357-371.

9. Koç, E.,  Üstün, A.S. ,  İşlek, C., Arıcı, Y.K. 2011.  Defence responses in leaves of resistant and susceptible pepper (Capsicum annuum L.) cultivars infected with different inoculum concentrations of Phytophthora capsici Leon.  Scientia Horticulturae, 128 (4): 434-442.

10. Koç, E., Üstün, A.S. 2011. Differential Induction of Phenylalanine Ammonia Lyase and Phenolics in Peppers (Capsicum annuum) in Response to Inoculation with Phytophthora capsici. International Journal of Agriculture and Biology,13: 881-887.


Diğer dergilerde yayınlanan makaleler

1.İşlek, C., Türkyılmaz B., Koç E., Arık D. 2016. Effect of Thidiazuron used as an elicitor in the production of capsaicin on total protein and phenolic amounts, antioxidant enzyme activities of pepper plants. International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology (IJEAB) 1(3): 603-609.                                                        

2. Koç, E., İşlek, C. 2015. Kadmiyumun Biber (Capsicum annuum L.) Fidelerinde Fenilalanin Amonyum Liyaz Aktivitesi ve Lipid Peroksidasyonu Üzerine Etkisi. Artvin Çoruh Üni. Orman Fak. Dergisi 16(1): 50-54.                                          

3. Koç, E., Üstün, A., İşlek, C., Arıcı Y.K. 2014. Effect of exogenously applied spermine and putrescine on germination and in vitro growth of pepper ( Capsicum annuum L.) seed under salt stress. Anadolu University Journal of Science and Technology - C Life Sciences and Biotechnology 3(2), 63-71.

4. Koç, E., Ergün, N., Üstün, A.S, Öncel, I. 2013. Kahramanmaraş- Acı  Biber (Capsicum annuum L. ) Fidelerinde Mineral İçerik üzerine Kadmiyumun Etkisi. Journal of Anatolian Natural Sciences, 4(2): 14-18.

5. KoçE., Üstün, A.S.,Öncel, I., Kaptanbaş, Y. 2013. Salisilik Asitin Domateste ( Lycopersicon esculentum Mill.) Kadmiyum Stresini İyileştirici Etkinliğinin Bazı Fizyolojik Parametrelerde İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17(1): 22-28.

6. Koç, E., Üstün, A.S., Kaşko Arıcı, Y. 2012. Biber (Capsicum annuum L.) fidelerinde çinko’nun peroksidaz aktivitesi, total protein ve hidrojen peroksit içeriği üzerine etkisi. Artvin Çoruh Üni. Orman Fak. Dergisi,  13(2): 210-217.

7. Koç, E. ve Üstün, A.S. 2012. Phytophthora capsici Leon. ile Enfekte Edilen Duyarlı ve Dayanıklı Biber Genotiplerinin Köklerinde Antioksidatif Tepkiler ve Lipid Peroksidasyonu. Erciyes Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü  Dergisi, 28(5): 374-380.

8. Koç, E. Üstün, A.S. 2012.  Phenylalanine Ammonia Lyase Activity in Stem of Pepper (Capsicum annuum L.) infected by Phytophthora capsici L. Gazi University Journal of Science. 25(2): 307-312.

9. Başalp, A., Öncel, I., Koç, E. 2011. Bor (B) toksisitesine toleranslı ve duyarlı buğday fidelerinde bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen bilimleri Enstitü Dergisi 15(3): 135-141.

10. İşlek C., Koç E., Üstün, A.S. 2010. Biber (Capsicum annuum L.) tohumlarında bazı bitki büyüme düzenleyicilerinin in vitro çimlenme üzerine etkisi.  Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Dergisi 12 (2): 41-49.

11. Koç, E., İşlek, C. ve Üstün, A.S. 2010. Effect of Cold on Protein, Proline, Phenolic compounds and Chlorophyll Content  of  Two Pepper (Capsicum annuum L.) Varieties. Gazi University Journal of Science, 23(1); 1-6.   

12. Koç, E. and Üstün, A.S. 2009.  Pathogenesis related proteins in stem and leaf tissues of peppers (Capsicum annuuum L. ) infected by the root fungus (Phytophthora capsici Leon). Advances in Food Science (AFS)  31(3); 146-150.

13. Koç, E., İşlek, C. ve Üstün, A.S. 2009. Biber (Capsicum annuum L.) Fidelerinde bakır sülfatın (CuSO4) fenilalanin amonyum liyaz (PAL) enzim aktivitesi, fenolik bileşikler ve toplam klorofil üzerine etkisi.  Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 13-2 ; 128-131.

14. Koç, E. ve Üstün, A.S. 2008.  Patojenlere karşı bitkilerde Savunma ve Antioksidanlar. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24 (1-2) ; 82 – 100.

15. Koç, E. ve Üstün, A.S. 2008. Bitkilerde Protein kinazların Rolü. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 20; 25-34.

Hakemli konferans/sempozyumların bildiri kitaplarında yer alan yayınlar

1. Koç E. 2017. Effect of proline application on some physiological parameters in pepper (Capsicum annum L.) exposed to Phytophthora capsici stress. International Symposium on Biodiversity and Edible Wild Species. BEWS 2017.

2.Koç E. 2017. The effect of different concentrations of polyamine spermidine on some physiological and bipchemical paramaters in pepper plants subjected Phytophtora capsici stress. International congress of health and environment. USCEK 2017. 

3. Koç E., Kaşko Arıcı, Y., İşlek C. 23-26 Aralık 2016. Spermidin ve Prolin Uygulamasının Biberde (Capsicum annuum L.) Phytophthora capsici Stresine Karşı Koruyucu Etkisi. III. Ulusal Botanik Kongresi, syf 14, Konya.  (Sözlü bildiri)                                                

4. Koç E. 5-9 Eylül 2016. Prolin uygulamasının Phytophthora capsici stresine karşı Biberin (Capsicum annuum L.) toleransının uyarılması üzerine etkisi. 23.Ulusal Biyoloji Kongresi,syf 70, Gaziantep. (Sözlü bildiri) 

5. Koç E., İşlek C.,Kaşko Arıcı, Y. 31 Ağustos-3 Eylül 2016. Dışsal olarak uygulanan prolinin Biberde Phytophthora capsici'nin neden oldugu oksidatif strese etkisi. II. Ulusal Bitki Fizyolojisi Sempozyumu, syf 39, Mersin.  (Sözlü bildiri)  

6. İşlek C., Koç, E., Kaya Soner, Altuner E. 2015.Kalsiyum Aljinatta Tutuklanan  Biber Hücre  Süspansiyon Kültüründe Kapsaisin Üretimi Üzerine Triakontanol’ ün  Etkisi. 18. Biyoteknoloji Kongresi, 18-19 Aralık, syf 219, Konya.

7. Türkyılmaz, B., İşlek C., Koç, E. 2015. Biber kalluslarında bakır sülfat uygulamalarının kapsaisin, antioksidan enzimler ve fenolik bileşikler üzerine etkisi. I. Ulusal Bitki Fizyolojisi Sempozyumu.01-04 eylül, syf 24, Erzurum. (Sözlü bildiri) 

8. Soner Kaya, Cemil İşlek, Esra Koç, vd. 2015. Biber hücre süspansiyon kültürlerinde kalsiyum aljinat ile tutuklanmanın kapsaisin üretimi üzerine etkisi. 6-9 mayıs Ekoloji Sempozyumu, syf 320, Sinop.

9.Soner Kaya, Cemil İşlek, Esra Koç. 2014. "Capsicum annuum L. Hücre Süspansiyon Kültürlerinde Kapsaisin Üretimi Üzerine Thidizuronun Etkisi"22. Ulusal biyoloji kongresi, Osmangazi Üniversitesi,  Eskişehir.

10. Koç, E., Ergün, N., Üstün, A.S., Öncel, I.  2013. Kahramanmaraş Acı biber ( Capsicum annuum L. ) fidelerinde mineral içerik üzerine kadmiyumun etkisi. Syf: 165, XI. Ekoloji ve Çevre Kongresi, 19 mayıs Üniversitesi, Samsun.     

11.  İşlek, C.,  Koç, E., Arık, D.  2013. Biber hücre süspansiyon kültüründe kapsaisin birikimi üzeribe bakır sülfatın etkisi. Syf: 238,  XI. Ekoloji ve Çevre Kongresi, 19 mayıs Üniversitesi, Samsun.

12. Koç, E., Ergün,N.,  İşlek, C. 2013. Cd stresine maruz bırakılan Kahramanmaraş Acı  biber ( Capsicum annuum L. ) fidelerinde Fenilalanin amonyum liyaz aktivitesi. Syf: 164, XI. Ekoloji ve Çevre Kongresi, 19 mayıs Üniversitesi, Samsun.

13. Koç, E., Üstün, A.S, Öncel I., Kaptanbaş, Y. 2012.Domates (Lycopersicon esculentum, Solanaceae) Yapraklarında Kadmiyum Stresine Karşı Salisilik Asitin Etkisinin Fizyolojik Yönden İncelenmesi . 21.  Ulusal Biyoloji Kongresi Bildirileri syf: 514-515, 3-7 eylül , Ege Üniversitesi, İzmir 

14. Cemil İşlek, A.Sülün Üstün, Esra Koç. 2012. Serbest ve tutuklanmış biber hücre süspansiyon kültürlerinde kapsaisin üretimi üzerine metil jasmonat’ ın etkisi. 21.  Ulusal Biyoloji Kongresi Bildirileri syf: 696, 3-7 eylül , Ege Üniversitesi, İzmir.

15. Dilek Arık, Cemil İşlek, Esra Koç, A. Sülün Üstün. 2012.  Spermin’in biber hücre süspansiyon kültüründe kapsaisin birikimine etkisi. 21.  Ulusal Biyoloji Kongresi Bildirileri syf: 708, 3-7 eylül, Ege Üniversitesi, İzmir.

16. Koç, E., Üstün, A.S. 2011. Phytophthora capsici Leon. ile Enfekte Edilen Dayanıklı ve Duyarlı Biber Genotiplerinin Köklerinde Peroksidaz Aktivitesi. IV. Bitki Koruma Kongresi Bildirileri ,syf: 337, 28-30 Haziran, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş .

17 Koç, E., İşlek, C. ve Üstün, A.S. 2011.Tuz stresi altında biber (Capsicum annuum L.) tohumlarının çimlenmesi ve büyümesi üzerine spermin’in etkileri. X. Ekoloji ve Çevre Kongresi Bildirileri, syf: 391, 4-7 Ekim ,  Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi, Çanakkale.

18. Koç, E., İşlek, C. ve Üstün, A.S. 2008. Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin İn vitro Ortamda Biber (Capsicum annuum L. ) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkisi. 19. Ulusal Biyoloji Kongresi 23-27 /06/ 2008 , Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

ÖDÜLLER
1. Uluslararası Bilimsel Etkinlik Destek Ödülü (UBED), ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2017

2.Bilimsel Etkinlikleri ve Yayınları Özendirme Desteği, ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2016
3. Bilimsel Etkinlikleri ve Yayınları Özendirme Desteği, ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2015
4. Bilimsel Yayın Teşvik, TÜBİTAK, 2013 (2)
5. Bilimsel Yayınları Özendirme Desteği, ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2012
6. Bilimsel Yayın Teşvik, TÜBİTAK, 2011
7. Bilimsel Yayınları Özendirme Desteği, ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2011