PROF.DR. MEHMET ÖZKAN    
Adı : MEHMET
Soyadı : ÖZKAN
E-posta : mozkan@ankara.edu.tr, ozkanm64@gmail.com
Tel : +90 (312) 203 3300/3621
Ünvan : PROF.DR.
Birim : MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Bölüm : GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Kişisel Akademik Bilgiler

 

EĞİTİM DURUMU

 

1981- 1986

Lisans, Gıda Mühendisliği.  Eylül, 1986     

Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. Beytepe-Ankara

                

1989 - 1991

Yüksek Lisans,  Gıda Bilimi ve Beslenme.  Ağustos, 1991.  Kaliforniya Eyalet Üniversitesi,

Fresno – A.B.D.  Şarap, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.

 

Tez konusu :  Taze fasülyelerin duyusal özellikleri üzerine değişik haşlama metodlarının ve dondurarak depolamanın etkisi  

 

1995-2001

 

 

 

 

 

 

 

Doktora, Gıda Bilimi ve Teknolojisi (Uzmanlık dalı: Meyve ve sebze işleme teknolojisi).  Temmuz, 2001.  Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.  Dışkapı, Ankara

 

Tez konusu: Kuru kayısılardan kükürt dioksitin uzaklaştırılma yöntemleri üzerinde araştırma

 

  

VERDİĞİ DERSLER

 

Dersin Adı

Düzeyi

Dönemi

Dersin Verildiği Bölüm

*FDE201 Mass and Energy Balances

 

Lisans

Güz

Gıda Mühendisliği Bölümü

*FDE206 Reaction Kinetics

 

Lisans

Bahar

Gıda Mühendisliği Bölümü

*Bu dersler İngilizce olarak verilmektedir.

 

  

ALDIĞI ÖDÜLLER

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Lisansüstü bursu - 1988

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fresno - A.B.D.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Metzler Araştırma Bursu – 1990

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fresno - A.B.D.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Teşvik Ödülü - 1998

Ankara Üniversitesi, Ankara

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Bilim Ödülü – 2001

Ankara Üniversitesi, Ankara

 

 

KATILDIĞI PROJELER

 

A) "Yürütücü" olarak katıldığı projeler

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Berrak siyah havuç suyu konsantresi üretimi ve antosiyaninlerin ısıl stabilitesi

       Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

       tarafından desteklenmiştir.

       Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 14.03.2002–27.07.2005

       Proje no: 20020711065.

        Proje bütçesi: 20 000 TL.

  

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Orta nemli kayısıların depolanmasında kimyasal ve mikrobiyolojik kalite ile

  enzim (polifenol oksidaz ve pektin metilesteraz) aktivitesindeki değişmeler

       TUBİTAK TOGTAG tarafından desteklenmiştir.

       Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 01.04.2004–01.10.2006.

       Proje no: 3230.

       Proje bütçesi: 24 500 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Greyfrut suyu ve domates pulpunda likopenin yüksek sıcaklıklardaki ısıl

stabilitesi

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmiştir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 20.09.2004–31.01.2007.

      Proje no: 20040745023.

       Proje bütçesi: 32 000 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Malatya kayısılarının kükürtlenmesi, kurutulması ve depolanmasında kimyasal  

         ve fiziksel niteliklerindeki değişimler"

       DPT tarafından desteklenmiştir.

       Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 31.01.2006–31.01.2009.

       Proje no: 2003K12019019-6

        Proje bütçesi: 140 000 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Siyah havuç suyu konsantresi üretimi ve depolanması sürecinde fenolik maddeler ve antosiyaninlerdeki değişimler ve bu değişimlerin antioksidan aktivite ile ilişkisi

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmiştir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 01.04.2007–01.04.2009. 

      Proje no: 07B4343002.

       Proje bütçesi: 51 000 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Ülkemizde yetiştirilen başlıca nar çeşitlerinin bazı kimyasal nitelikleri”

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmiştir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 01.08.2008–14.10.2009. 

      Proje no: 08H4343004

       Proje bütçesi: 6000 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Malatya kayısılarının kurutulması sırasında kükürt dioksit kaybı ve bazı kimyasal niteliklerdeki değişimler”

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmiştir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 01.08.2008–14.10.2009. 

      Proje no: 08H434300.

       Proje bütçesi: 6000 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Karadut antosiyaninlerinin ısıl ve depolama stabilitesinin saptanması ve karadutun bazı kimyasal ve antimikrobiyal niteliklerinin belirlenmesi”

TÜBİTAK-TOVAG tarafından desteklenmiştir.

Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 1.9.2011–1.9.2012. 

      Proje no: 111R004

      Proje bütçesi: 25 000 TL

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Çeşitli durultma yardımcı maddelerinin nar suyu bileşimine etkisi ”

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmiştir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 01.09.2008–04.02.2013. 

      Proje no: 09B4343002

      Proje bütçesi: 201 934 TL

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Çilek ve nar sularının sıcak durultma yöntemiyle durultulması

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmektedir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 18.03.2013–18.03.2014’de sona erecektir. 

      Proje no: 13L4343003

Proje bütçesi: 20 000 TL

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Kalecik Karası üzümlerden (Vitis vinifera L.) üretilen kırmızı üzüm suyunun çeşitli durultma yardımcı maddeleri ile durultulması ve durultmanın üzüm suyu rengi üzerine etkisi”

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmektedir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 18.03.2013–18.03.2014’de sona erecektir. 

      Proje no: 13L4343004

Proje bütçesi: 20 000 TL

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Kükürtlenmemiş gün kurusu kayısılarda sorbik asit uygulama parametrelerinin    belirlenmesi ve farklı konsantrasyonlarda sorbik asit içeren gün kurusu kayısıların farklı sıcaklıklarda depolanması süresince mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesindeki değişimler” 

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmektedir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 10.05.2013–10.05.2015’de sona erecektir. 

      Proje no: 13B4343005

Proje bütçesi: 60 000 TL

 

 

B) "Yardımcı araştırıcı" olarak katıldığı projeler

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Bazı sebzelerin peroksidaz ve lipoksigenaz aktiviteleri ve bu enzimlerin termal

  inaktivasyonu üzerine araştırma

        Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

        tarafından desteklenmiştir.

        Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 30.10.1996–01.10.1998.

        Proje no: 96.11.12.02. 

         Proje bütçesi: 130 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Kuru kayısılardan kükürt dioksitin uzaklaştırılma yöntemleri üzerine araştırma

        Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

        tarafından desteklenmiştir.

        Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 01.10.1996–04.10.2001.

        Proje no: 96.25.00.12.  

         Proje bütçesi: 50 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Donmuş sebzelerde raf ömrünün belirlenmesi

        Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

        tarafından desteklenmiştir.

        Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 12.11.1997–14.11.2000.

        Proje no: 97.11.12.03.  

         Proje bütçesi: 5818 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Vişne suyunda bulunan antosiyaninlerin hidrojen peroksit eşliğinde degradasyonu

  üzerine araştırma

        Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

        tarafından desteklenmiştir.

        Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 17.04.1998–08.06.2000.

        Proje no: 98.11.12.01.  

         Proje bütçesi: 1477 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Farklı  haşlama sürelerinin barbunya ve bamyada  peroksidaz ve lipoksigenaz       

        aktivitesi ile kalite kriterleri üzerine etkisi

        Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

        tarafından desteklenmiştir.

        Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 14.12.1998–14.12.2000.

        Proje no: 98.11.12.03.  

         Proje bütçesi: 3188 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->“Çeşitli meyve sularında hidrojen peroksit eşliğinde askorbik asitin degradasyon kinetiği

      Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

      tarafından desteklenmiştir.

      Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 2001–18.11.2003.

      Proje no: 20010711039.

      Proje bütçesi: 14 203 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Geleneksel gıdaların adsorpsiyon izotermlerinin belirlenmesi

 DPT tarafından desteklenmiştir.

 Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 11.01.2004–11.01.2007. 

 Proje no: 2004-K-120-900.

        Proje bütçesi: 64 598 TL.

 

<!--[if !supportLists]-->·    <!--[endif]-->   Nar suyu üretim aşamalarında antimikrobiyel aktivite ve fenolik madde

  miktarındaki değişimler

        Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü

        tarafından desteklenmiştir

        Proje başlangıç ve bitiş tarihleri: 24.12.2007–23.03.2010. 

        Proje no: 08B4343002.

         Proje bütçesi: 30 000 TL.

 

 

İŞ TECRÜBESİ

 

1991 – 1992

<!--[if !supportLists]-->§  <!--[endif]-->Araştırma Görevlisi      

  Viticulture & Enology Research Center

  California State University, Fresno – A.B.D.

 

  Üzüm suyu ve konsantrelerinde HPLC ile şeker ve  organik asit analizi ile genel bileşime yönelik analizler (pH, briks ve titrasyon asitliği)

 

1991 – 1992

<!--[if !supportLists]-->§  <!--[endif]-->Kalite Kontrol Elemanı

      Süt İşletmesi,

      California State University, Fresno – A.B.D.

 

 

YAYIN LİSTESİ

 

A) Science Citation Index’e giren araştırma makaleleri

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Cemeroğlu B.  1997.  Heat inactivation kinetics of apple polyphenol oxidase and activation of its latent form. Journal of Food Science, 62(3), 508–510.

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Velioğlu S, Cemeroğlu B.  1998.  Thermal inactivation kinetics of peroxidase and lipoxygenase from fresh pinto beans (Phaseolus vulgaris).  Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und -Forschung A (European Food Research and Technology), 206(4), 294–296.

 

<!--[if !supportLists]-->3)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Cemeroğlu B.  1998.  Thermal stabilities of peroxidases from fresh pinto beans. Journal of Food Science, 63(6), 987–990.

 

<!--[if !supportLists]-->4)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Cemeroğlu B.  1998.  Partial purification and thermal characterization of peroxidase from okra (Hibiscus esculentum).  Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46(10), 4158–4163.

 

<!--[if !supportLists]-->5)         <!--[endif]-->Özkan M, Yemenicioğlu A, Çıtak B, Cemeroğlu B.  2000.  Effect of hydrogen peroxide on sour cherry anthocyanins.  Journal of Food Quality, 23(4), 421–428.

 

<!--[if !supportLists]-->6)         <!--[endif]-->Özkan M, Yemenicioğlu A, Asefi N, Cemeroğlu B. 2002. Degradation kinetics of anthocyanins from sour cherry, pomegranate and strawberry juices by hydrogen peroxide. Journal of Food Science, 67(2), 525–529.

 

<!--[if !supportLists]-->7)         <!--[endif]-->Özkan M.  2002. Degradation of anthocyanins in sour cherry and pomegranate juices by hydrogen peroxide in the presence of added ascorbic acid. Food Chemistry, 78(4), 499–504.

 

<!--[if !supportLists]-->8)         <!--[endif]-->Özkan M, Cemeroğlu B. 2002. Desulfiting dried apricots by hydrogen peroxide. Journal of Food Science, 67(5), 1631–1635. 

 

<!--[if !supportLists]-->9)         <!--[endif]-->Özkan M, Cemeroğlu B.  2002.  Desulfiting dried apricots by hot air flow.  Journal of the Science of Food and Agriculture, 82(15), 1823–1828.

 

<!--[if !supportLists]-->10)     <!--[endif]-->Özkan M, Kırca A, Cemeroğlu B.  2003. Effect of moisture content on CIE color values in dried apricots.  European Food Research and Technology, 216(3), 217–219

 

<!--[if !supportLists]-->11)     <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B.  2003.  Thermal stability of black carrot anthocyanins in blond orange juice.  Journal of Food Quality, 26(5), 361–366.

 

<!--[if !supportLists]-->12)     <!--[endif]-->Özkan M, Kırca A, Cemeroğlu B. 2004.  Effects of hydrogen peroxide on the stability of ascorbic acid during storage in various fruit juices. Food Chemistry, 88(4), 591–597.

 

<!--[if !supportLists]-->13)     <!--[endif]-->Özkan M., Yemenicioğlu A, Cemeroğlu B.  2005.  Degradation of various fruit juice anthocyanins by hydrogen peroxide. Food Research International, 38(8-9), 1015–1021.

 

<!--[if !supportLists]-->14)     <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B. 2006. Stability of black carrot anthocyanins in various juices and nectars. Food Chemistry, 97(4), 598–605.

 

<!--[if !supportLists]-->15)     <!--[endif]-->Kırca A, Yemiş O, Özkan M.  2006.  Chlorophyll and color changes in grapevine leaves preserved by passive modification. European Food Research and Technology, 223(3), 387–397.

 

<!--[if !supportLists]-->16)     <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B. 2007.  Effect of temperature, solid content and pH on the stability of black carrot anthocyanins.  Food Chemistry, 101(1), 212–218.

 

<!--[if !supportLists]-->17)     <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B. 2007.  Storage stability of strawberry jam color enhanced with black carrot juice concentrate.  Journal of Food Processing and Preservation, 31(5), 531–545.

 

<!--[if !supportLists]-->18)     <!--[endif]-->Sağırlı F, Tağı Ş, Özkan M, Yemiş, O.  2008.  Chemical and microbial stability of high moisture dried apricots during storage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(5), 858–869.

 

<!--[if !supportLists]-->19)     <!--[endif]-->Turfan Ö, Türkyılmaz M, Yemiş O, Özkan M. 2011.  Anthocyanin and color changes during processing of pomegranate (Punica granatum L., cv. Hicaznar) juices from sacs and whole fruit. Food Chemistry, 129(4), 1644–1651.

 

<!--[if !supportLists]-->20)     <!--[endif]-->Türkyılmaz M,  Yemiş O, Özkan M. 2012. Clarification and pasteurization effects on monomeric anthocyanins and percent polymeric color of black carrot (Daucus carota L.) juice.  Food Chemistry, 134(2), 1052–1058.

 

<!--[if !supportLists]-->21)     <!--[endif]-->Turfan Ö, Türkyılmaz M,  Yemiş O, Özkan M. 2012. Effects of clarification and storage on anthocyanins and color of pomegranate juice concentrates.  Journal of Food Quality, 35(4), 272–282.

 

 

B) Yurtdışı hakemli dergilerde yayınlanan araştırma makaleleri

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Cemeroğlu B.  1998.  Heat inactivation kinetics of pectin methylesterase from orange and grapefruit peels–Peroxidase as an indicator of peel blanching.  Fruit Processing, 8(4), 158–161.

 

 

C) Yurtiçi hakemli dergilerde yayınlanan araştırma makaleleri

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Cemeroğlu B.  1998.  Regeneration kinetics of peroxidase from fresh pinto beans (Phaseolus vulgaris).  Gıda, 23(2), 157–159.

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Yemenicioğlu A, Özkan M, Cemeroğlu B.  1999.  Some characteristics of polyphenol oxidase and peroxidase from taro (Colocasia antiquorum).  Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(4), 425–430.

 

<!--[if !supportLists]-->3)         <!--[endif]-->Erkan Koç B, Türkyılmaz M,  Özkan M. 2012.  Siyah havuç suyu konsantresinin akide şekerlerinde renklendirici olarak kullanılması ve monomerik antosiyaninlerin depolama stabilitesinin belirlenmesi.  Akademik Gıda,  10(1), 30–39.

 

 

D) Derlemeler

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Özkan M, Cemeroğlu B.  1996.  Gıdalarda sülfit uygulamaları.  Gıda Teknolojisi,  1(9), 46–52.

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Özkan M, Cemeroğlu B.  1997.  Karotenoidler: Özellikleri ve gıdalarda uygulamaları. Gıda Teknolojisi,  2(11), 34–44.

 

<!--[if !supportLists]-->3)         <!--[endif]-->Özkan M, Kırca A.  2001. Gıdalarda hidrojen peroksit uygulamaları. Gıda, 26(1), 17–24.

 

<!--[if !supportLists]-->4)         <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M. 2003.  Domateslerin işlenmesinde likopenin stabilitesi. Akademik Gıda, 1(4), 30–42.

 

<!--[if !supportLists]-->5)         <!--[endif]-->Erkan Koç B, Özkan M. 2011. Gıda endüstrisinde kitosanın kullanımı. Gıda, 36(3), 161–168.

 

<!--[if !supportLists]-->6)         <!--[endif]-->Dıblan S, Özkan M. 2013.  Çeşitli durultma yardımcı maddelerinin kırmızı şarap antosiyaninleri üzerine etkisi.  Gıda, 38(1), 47–54.

 

 

E) Kitaplar

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Özkan M, Cemeroğlu B, Toklucu AK. 2010. Gıda Mühendisliğinde Reaksiyon Kinetiği. 174 s, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 42, Bizim Grup Basımevi, Ankara.

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Özkan M, Cemeroğlu B, Türkyılmaz M. 2011. Gıda Mühendisliğinde Kütle ve Enerji Denklikleri. 251 s, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 43, Bizim Grup Basımevi, Ankara.

 

 

G) Sözlü sunumlar

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Özkan M, Kırca A. Hidrojen peroksitin meyve ve sebzelerin yüzey sterilizasyonunda kullanılması.   Türkiye 7. Gıda Kongresi, s. 267-275.  22-24 Mayıs 2002.  Ankara.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Sağırlı F, Tağı Ş and Özkan M. Effects of storage and hydrogen peroxide dip on the quality of intermediate-moisture apricots. 5th International Congress on Food Technology, E.S. Lazos (ed.), 9-11 March 2007, pp 318-325, Thessaloniki, Greece. 

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->3)         <!--[endif]-->Coşkun AL, Turfan Ö,  Yemiş O, Asma BM,  Öztürk K, Özkan  M. Effects of sulfuring methods and storage temperatures on the color of dried apricots.  2nd International Congress on Food and Nutrition, C. Alasalvar (ed.), p. 62, 24-26 October 2007, İstanbul. 

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->4)         <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Muhacir N, Özkan M.  Antioxidant activity and phenolic content of major pomegranate varieties grown in Turkey.  3rd International Congress on Food and Nutrition, S Bekiroğlu (ed.), p. 69, 22-25 April 2009, Antalya. 

(Meltem Türkyılmaz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->5)         <!--[endif]-->Turfan Ö, Türkyılmaz M, Yemiş O, Özkan M. Nar suyu konsantresi üretiminde antosiyanin ve renkteki değişimler. Türkiye 10. Gıda Kongresi, s. 63, 21-23 Mayıs 2008, Erzurum.

(Özge Turfan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->6)         <!--[endif]-->Koroş B, Türkyılmaz M, Soyer A, Boyacı İH, Özkan M.  Ülkemize özgü kurutulmuş sebzelerin adsorpsiyon izotermleri.  II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, s. 222, 27-29 Mayıs 2009, Van.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->7)         <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Yemiş O, Özkan M.  Stability of black carrot anthocyanins during processing and storage. 16th IFU Congress, Bridging juice with science, health and technology, May 2–8, 2010, İstanbul.

(Meltem Türkyılmaz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->8)         <!--[endif]-->Koç, BE, Türkyılmaz M, Apaydın E, Turfan Ö, Yemiş O, Özkan M.  Comparison of various characteristics of pomegranate juices produced from whole fruits and arils. 16th IFU Congress, Bridging juice with science, health and technology, May 2–8, 2010, İstanbul.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->9)         <!--[endif]-->Turfan Ö, Türkyılmaz M, Yemiş O, Koç BE, Özkan M.  Stability of pomegranate anthocyanins during processing and storage. 6th International Congress on Pigments in Foods, J Deli (ed.), p. 52-55, June 20–24, 2010, Budapest, Hungary. 

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->10)     <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Yemiş O, Özkan M.  Stability of black carrot anthocyanins during processing and storage. 6th International Congress on Pigments in Foods, J Deli (ed.), p. 56-59, June 20–24, 2010, Budapest, Hungary. 

(Meltem Türkyılmaz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->11)     <!--[endif]-->Güzel, N., Tağı, Ş, Yemiş, O. and Özkan, M.  Effects of clarification, pasteurization and concentration on the tannins and antioxidant activity of pomegranate juice. International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, p. 141, May 26–29, 2011, Çeşme, İzmir.

(Nihal Güzel tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->12)     <!--[endif]-->Erbay, B., Türkyılmaz, M, Özkan, M. and Küçüköner, E. Changes in anthocyanins and color of black mulberry juice during clarification and heating. International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, p. 142, May 26–29, 2011, Çeşme, İzmir.

(Buket Erbay tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->13)     <!--[endif]-->Erbay, B., Türkyılmaz, M, Özkan, M. and Küçüköner, E. Effects of different storage  conditions on the anthocyanins, phenolics and antioxidant activity of black mulberry juice concentrate.  4rd International Congress on Food and Nutrition, p. 62, 12–14 October 2011, İstanbul. 

(Buket Erbay tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->14)     <!--[endif]--> Özkan, M. 2012.  Effects of various factors on the stability of anthocyanins and the method of increasing the anthocyanin stability in fruit juices. 3rd Juice, Nectars and Soft Drinks Summit, 3–4 September 2012, İstanbul. 

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

 

H) Posterler

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Özkan M, Yemenicioğlu A, Cemeroğlu B. 2004.  Degradation of various fruit juice anthocyanins by hydrogen peroxide juices.  3rd International Congress on “Pigments in Food more than colours... L. Dufossé (ed.), p. 106-109, June 14–17 2004,  Quimper, France.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B. 2004.  Stability of black carrot anthocyanins in various juices.  3rd International Congress on “Pigments in Food more than colours... L. Dufossé (ed.), p. 56-58, June 14–17, 2004, Quimper, France. 

(Ayşegül Kırca tarafından sunulmuş olup, genç araştırıcılar arasında

 düzenlenen yarışmada en iyi 4 poster arasında yer almıştır.)

 

<!--[if !supportLists]-->3)         <!--[endif]-->Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B.  Thermal stability of black carrot anthocyanins in blond orange juice. International Congress on Information Technology in Agriculture, Food and Environment. p.525-528.7-10 October 2003.  İzmir.

(Ayşegül Kırca tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->4)         <!--[endif]-->Yemiş O, Turfan Ö, Özkan  M. Anthocyanin and color changes during processing of

            pomegranate juice concentrate.  2nd International Congress on Food and

            Nutrition, C. Alaslavar (ed.), p. 108, 24-26 October 2007, İstanbul. 

(Oktay Yemiş tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->4)      <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Özkan M. Changes in anthocyanins and color of black carrot juice concentrate during processing and storage. 3rd International Congress on Food and Nutrition, S Bekiroğlu (ed.), p. 144, 22-25 April 2009, Antalya. 

(Meltem Türkyılmaz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->5)      <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Dereli U, Özkan M. Effects of processing and storage on the antioxidant activity of black carrot juice concentrate and its relation with phenolic content. 3rd International Congress on Food and Nutrition, S Bekiroğlu (ed.), p. 136, 22-25 April 2009, Antalya. 

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->6)      <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Dereli U, Muhacir N, Tağı Ş, Özkan M.  Effects of various juice yields on the antioxidant activity, antimicrobial activity and phenolic contents of pomegranate juice.  3rd International Congress on Food and Nutrition, S Bekiroğlu (ed.), pp. 144-145, 22-25 April 2009, Antalya. 

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->7)      <!--[endif]-->Coşkun AL, Turfan Ö, Yemiş O, Asma BM, Öztürk K, Özkan M. Farklı kükürtleme yöntemlerinin ve depolama sıcaklıklarının kuru kayısıların renkleri üzerine etkisi. Türkiye 10. Gıda Kongresi, s. 289, 21-23 Mayıs 2008, Erzurum.

(Ali Levent Coşkun tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->8)      <!--[endif]-->Coşkun AL, Türkyılmaz M, Özkan M. Farklı sıcaklıklarda depolanan Malatya kayısılarının fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişimler.  II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, s. 448-449, 27-29 Mayıs 2009, Van.

(Ali Levent Coşkun tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->9)      <!--[endif]-->Işıksal S, Özalp B, Özkan M, Soyer A. Geleneksel et ürünlerinin sorpsiyon izotermlerine sıcaklığın etkisi.  II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, s. 779, 27-29 Mayıs 2009, Van.

(Ayla Soyer tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->10)  <!--[endif]-->Türkyılmaz M, Muhacir N, Özkan M.  Characteristics of some Turkish pomegranate varieties, 16th IFU Congress, Bridging juice with science, health and technology, May 2–8, 2010, İstanbul.

(Meltem Türkyılmaz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->11)  <!--[endif]-->Erkan Koç, B. and Özkan, M. Applications of chitosan in foods. 1st International Congress on Food Technology, p. 325, November 3–6, 2010, Antalya.

(Betül Erkan Koç tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->12)  <!--[endif]-->Türkyılmaz, M and Özkan, M. Anthocyanin and organic acid profiles of major pomegranate varieties grown in Turkey. 1st International Congress on Food Technology, November 3–6, 2010, Antalya.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->13)  <!--[endif]-->Erbay, B., Türkyılmaz, M, Özkan, M. Effect of processing on the antioxidant activity of black mulberry (morus nigra) juice and its relation with phenolic content. International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, p. 997, May 26–29, 2011, Çeşme, İzmir.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->14)  <!--[endif]-->Erkan-Koç, B. and  Özkan, M. Effects of two different clarification treatments on chemical composition of pomegranate juice. International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, p. 941, May 26–29, 2011, Çeşme, İzmir.

(Betül Erkan Koç tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->15)  <!--[endif]-->Türkyılmaz, M, Özkan, M. and Tağı, Ş.  Comparision of phenolic contents, antioxidant and antimicrobial activities in pomegranate rind, skin and seed. International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, p. 1005, May 26–29, 2011, Çeşme, İzmir.

(Meltem Türkyılmaz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->16)  <!--[endif]-->Güçer, Y. and Özkan, M. Antioxidant activities of polyphenols.  4rd International Congress on Food and Nutrition, p. 143, 12-14 October 2011, İstanbul. 

     (Yalçın Güçer tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->17)  <!--[endif]-->Türkyılmaz, M. and Özkan, M. Changes in some chemical properties of Malatya apricots after sulfuring and drying.  4rd International Congress on Food and Nutrition, p. 144, 12-14 October 2011, İstanbul. 

     (Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->18)  <!--[endif]-->Güzel, N., Tağı, Ş. and Özkan, M. Microbial and chemical stability of dried fruits.  4rd International Congress on Food and Nutrition, p. 146, 12-14 October 2011, İstanbul. 

     (Nihal Güzel tarafından sunulmuştur.)

<!--[if !supportLists]-->19)  <!--[endif]-->  Türkyılmaz, M., Tağı, Ş., Özkan, M., Menevşeoğlu, A., Öztürk, K., Öztürk, B. Chemical and microbial differences in dried apricots containing sulfur dioxide at different levels. 12th IFT Annual Meeting + Food Expo, p. 275, 25−28 June 2012, Las Vegas.

     (Ahmed Menevşeoğlu tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->20)  <!--[endif]-->  Alagöz, S, Türkyılmaz, M, Özkan, M. Gıda endüstrisinde sorbik asit kullanımı. Türkiye 11. Gıda Kongresi, s. 694, 10–12 Ekim 2012, Hatay.

     (Sümeyye Alagöz tarafından sunulmuştur.)

 

<!--[if !supportLists]-->21)  <!--[endif]-->  Türkyılmaz, M., Tağı, Ş., Öztürk, K., Öztürk, B., Özkan, M. Farklı miktarlarda kükürt dioksit içeren kurutulmuş Malatya kayısılarındaki kimyasal ve mikrobiyel farklılıklar. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 10–12 Ekim 2012, Hatay.

(Mehmet Özkan tarafından sunulmuştur.)

 

I) Tamamlanmış tezler

 

<!--[if !supportLists]-->Ø <!--[endif]-->Yüksek Lisans

 

<!--[if !supportLists]-->1)         <!--[endif]-->Sağırlı F. 2006.  Orta nemli kayısıların depolanma stabilitesi. Yüksek lisans tezi  (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 80 s. Ankara.

 

<!--[if !supportLists]-->2)         <!--[endif]-->Koroş B. 2007.  Geleneksel Türk gıdalarının adsorpsiyon izotermlerinin belirlenmesi. Yüksek lisans tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 66 s. Ankara.

 

<!--[if !supportLists]-->3)         <!--[endif]-->Sevindik H. 2007.  Pembe greyfurt suyu ve domates pulpunda likopen ve β-karotenin ısıl stabiliteleri. Yüksek lisans tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 52 s. Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->4)         <!--[endif]-->Apaydın E.  2008.  Nar suyu konsantresi üretim ve depolama sürecinde antioksidan aktivitedeki değişimler. Yüksek lisans tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 64 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->5)         <!--[endif]-->Turfan Ö.  2008.  Nar suyu konsantresi üretim ve depolama sürecinde antosiyaninlerdeki değişimler. Yüksek lisans tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 146 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->6)         <!--[endif]-->Muhacir (Güzel) N.  2010. Nar suyu konsantresi üretim aşamalarında prosiyanidinlerdeki değişimler.  Yüksek lisans tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 87 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->7)         <!--[endif]-->Dereli U.  2010. Siyah havuç suyu konsantresi üretimi ve depolanması sürecinde fenolik maddelerdeki değişimler ve bu değişimlerin antioksidan aktivite ile ilişkisi. Yüksek lisans tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 70 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->8)         <!--[endif]-->Menevşeoğlu A. 2012. Çilek suyu konsantresi üretim aşamalarında ve depolama sürecinde polifenoller, askorbik asit ve antioksidan aktivitedeki değişimler.  Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, 70 s., Ankara.

 

 

<!--[if !supportLists]-->Ø <!--[endif]-->Doktora

 

<!--[if !supportLists]-->1)      <!--[endif]-->Coşkun AL.  2010.  Farklı kükürtleme yöntemlerinin ve depolama sıcaklıklarının kuru kayısıların fiziksel ve kimyasal niteliklerine etkisi.  Doktora tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 119 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->2)      <!--[endif]-->Erbay B.  2011.  Karadut antosiyaninlerinin ısıl ve depolama stabilitesi.  Doktora tezi (basılmamış), Süleyman Demirel Üniversitesi, 143 s, Isparta. (Eş danışman)

 

<!--[if !supportLists]-->3)      <!--[endif]-->Türkyılmaz M. 2011. Düşük düzeylerde kükürtlenmiş kuru kayısıların değişik sıcaklıklarda depolanması sürecinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik niteliklerindeki değişmeler.  Doktora tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 140 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->4)      <!--[endif]-->Erkan Koç B.  2013.  Nar sularının çeşitli durultma yardımcı maddeleri ile durultulması ve konsantrelerin depolanması sürecinde bileşimindeki değişimler. Doktora tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 232 s, Ankara. 

 

 

<!--[if !supportLists]-->Ø <!--[endif]-->Doktora hazırlık çalışmaları

 

<!--[if !supportLists]-->1)      <!--[endif]-->Türkyılmaz M.  2009.  Siyah havuç suyu konsantresi üretim ve depolama sürecinde antosiyaninlerdeki değişimler.  Doktora hazırlık çalışması (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 119 s, Ankara. 

 

<!--[if !supportLists]-->2)      <!--[endif]-->Erkan Koç B.  2010.  Siyah havuç suyu konsantresinin şekerlemelerde renklendirici olarak kullanılması ve depolama stabilitesinin belirlenmesi.  Doktora hazırlık çalışması (basılmamış), Ankara Üniversitesi, 65 s, Ankara.