EĞİTİM
BİLGİLERİ
Doktora Ankara
Üniversitesi – Gıda Mühendisliği Bölümü
2009 – 2015
Tez konusu: Lignoselülozik
Biyokütleden Biyoetanol Üretimi Sırasında Ön İşlem Koşullarının Etanol Verimine
Etkisi
Seminer konusu: Şarabın Mikrobiyel
Stabilizasyonunda SO2 Kullanımını Azaltmaya Yönelik Yaklaşımlar
Yüksek Lisans Ankara Üniversitesi – Gıda
Mühendisliği Bölümü
2005 – 2008
Tez konusu: Türkiye'de
Değişik Şarap Bölgelerinden İzole Edilmiş Şarap Mayalarının Teknolojik Özellikleri
Seminer konusu: Saccharomyces Dışındaki Mayaların Şarap Aromasına
Etkisi
Lisans Ankara
Üniversitesi – Gıda Mühendisliği Bölümü
2001 – 2005
Araştırma Görevlisi Ankara
Üniversitesi – Gıda Mühendisliği Bölümü
2005 – Devam ediyor
Ziyaretçi Araştırmacı Purdue University – Department of Agricultural and Biological
Engineering, ABD
15/04/2011 – 15/12/2011
Fermantasyon teknolojisi, biyoteknoloji,
endüstriyel mikrobiyoloji
A) SCI ve SCI-Expanded Kapsamındaki Dergilerde
Yayımlanan Makaleler:
A1.BAĞDER ELMACI Simel, ÖZÇELİK Filiz, TOKATLI Mehmet, ÇAKIR İbrahim (2014). Technological
properties of indigenous wine yeast strains isolated from wine production regions
of Turkey. Antonie van Leeuwenhoek, 105(5), 835-847. Doi:
10.1007/s10482-014-0138-z
A2.BAĞDER ELMACI Simel, TOKATLI Mehmet, DURSUN Derya, ÖZÇELİK Filiz, ŞANLIBABA Pınar (2015).
Phenotypic and genotypic identification of lactic acid bacteria isolated from
traditional pickles of the Çubuk region in Turkey. Folia Microbiologica, 60(3),
241-251. Doi: 10.1007/s12223-014-0363-x
A3.BAĞDER ELMACI Simel, GÜLGÖR Gökşen, TOKATLI Mehmet, ERTEN Hüseyin, İŞCİ Aslı, ÖZÇELİK
Filiz (2015). Effectiveness of chitosan against wine-related microorganisms. Antonie
van Leeuwenhoek, 107(3), 675-686. Doi: 10.1007/s10482-014-0362-6
A4.TOKATLI Mehmet, GÜLGÖR Gökşen, BAĞDER
ELMACI Simel, ARSLANKOZ İŞLEYEN Nurdan, ÖZÇELİK Filiz (2015). In
vitro properties of potential probiotic
indigenous lactic acid bacteria originating from traditional pickles. BioMed Research
International, 2015, Article ID 315819, 8 pages. Doi:
10.1155/2015/315819
A5.YAĞMUR Gülten,
TANGULER Hasan, LEVENTDURUR Sezgi, BAĞDER
ELMACI Simel, ÜNAL TURHAN Emel, FRANCESCA Nicola, SETTANNİ Luca, GİANCARLO
Moschetti, ERTEN Hüseyin (2016). Identification
of predominant lactic acid bacteria and yeasts of Turkish Sourdoughs and
selection of starter cultures for liquid sourdough production using different
flours and dough yields. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(2). Doi: 10.1515/pjfns-2015-0041
A6.BARIŞIK Gizem, İŞCİ Aslı, KUTLU Naciye, BAĞDER ELMACI Simel, Akay Bülent (2016). Optimization
of Organic Acid Pretreatment Of Wheat Straw. Biotechnology Progress, 32(6), 1487-1493
A7.BAĞDER ELMACI Simel, ÖZÇELİK Filiz (2018). Ionic Liquid
Pretreatment of Yellow Pine Followed by Enzymatic Hydrolysis and Fermentation. Biotechnology Progress, 34(5), 1242-1250
B) Ulusal Hakemli Dergilerde
Yayımlanan Makaleler:
B1.BAĞDER Simel, ÖZÇELİK Filiz (2009). Saccharomyces
Dışındaki Mayaların Şarap Aromasına Etkileri. Gıda, 34(4), 239-244.
B2.TOKATLI Mehmet, BAĞDER ELMACI Simel, ARSLANKOZ İŞLEYEN Nurdan, ÖZÇELİK Filiz (2017).
Technological
Properties of Lactic Acid Bacteria Isolated From Traditional Pickles. Gıda, 42(6),
693-707.
B3.Tokatlı M., BAĞDER ELMACI Simel, ARSLANKOZ İŞLEYEN Nurdan, ÖZÇELİK Filiz (2019).
Seçilmiş Endojen
Laktik Starter Kültürler ile Turşu Üretimi. Gıda, 44(4), 742-757.
C) Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan
ve Bildiri Kitaplarında (Proceedings) Basılan Bildiriler:
Sözlü Bildiriler
C1.BAĞDER ELMACI Simel, TOKATLI Mehmet,
GÜLGÖR Gökşen, ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELİK Filiz (2013). Probiotic properties of
lactic acid bacteria isolated from traditional Cubuk pickles. The 2nd
International Symposium on “Traditional Foods From Adriatic to Caucasus”, 24-26 Ekim, p.56, Ohrid/Makedonya. (Simel BAĞDER ELMACI tarafından sunulmuştur).
C2.BAĞDER ELMACI Simel, GÜLGÖR Gökşen, TOKATLI
Mehmet, ÖZÇELİK Filiz (2014). The inhibitory effect of chitosan against
microorganisms involved in the different stages of wine production. 2nd
International Congress on Food Technology, 05-07 Kasım, p.27, Kuşadası/Türkiye.
(Simel BAĞDER ELMACI tarafından
sunulmuştur). c3.BAĞDER ELMACI Simel (2018). Microbial Interactions in Wine. 3rd International Congress on Food Technology, 10-12 Ekim, O353,
Nevşehir, Türkiye.
Poster Bildiriler
C3.BAĞDER Simel, ARNEBORG Nils
(2007). Growth of Torulaspora delbrueckii
and Kluyveromyces thermotolerans
strains in mixed cultures with Saccharomyces
cerevisiae. 2. Uluslararası Gıda ve Beslenme Kongresi 24-26 Ekim, p.114,
İstanbul/Türkiye.
C4.BAĞDER Simel,
ÖZÇELİK Filiz (2009). The possibility of using endogenic yeasts isolated from
different wine regions in Turkey as wine starter. 27th International Specialized Symposium on Yeasts, 26-29 Ağustos, p.72, Paris/Fransa.
C5.TOKATLI Mehmet, DURSUN Derya, BAĞDER Simel, ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELİK
Filiz (2009). Identification of lactic acid bacteria isolated from pickles in
Ankara Çubuk region. International Symposium on Biotechnology: Developments and
Trends, 27-30 Eylül, p.141,
Ankara.
C6.ARSLANKOZ Nurdan, BAĞDER Simel,
TOKATLI Mehmet, ÖZÇELİK Filiz (2010). Antifungal activity of lactic acid
bacteria. 1st International Congress on Food Technology, 03-06 Kasım, p.90, Antalya/Türkiye.
C7.TOKATLI
Mehmet, BAĞDER Simel (2010). Bacteriocins
of lactic acid bacteria and their food applications. 1st International Congress
on Food Technology, 03-06 Kasım, p.91, Antalya/Türkiye.
C8.BAĞDER Simel, TOKATLI Mehmet, ÇAKIR İbrahim, ÖZÇELİK Filiz
(2010). Identification of indigenous wine yeasts by different molecular
methods. 1st International Congress on Food Technology, 03-06 Kasım, p.100, Antalya/Türkiye.
C9.TOKATLI Mehmet,
ARSLANKOZ Nurdan, BAĞDER Simel, ÖZÇELİK Filiz (2011). The properties of pickles
fermented with LAB isolated from traditional pickles in Ankara-Cubuk region.
Euro-Mediterranean Symposium for Fruit and Vegetable Processing, 18-21 Nisan, p.126, Avignon/Fransa.
C10.ARSLANKOZ Nurdan, TOKATLI Mehmet, BAĞDER Simel, ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELİK Filiz (2012). Evidence for
proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from pickles. 23rd
International ICFMH Symposium FoodMicro 2012, 3-7 Eylül, p.562, İstanbul/Türkiye.
C11.ŞANLIBABA Pınar, BAĞDER
Simel, TOKATLI Mehmet, ARSLANKOZ Nurdan, ÖZÇELİK Filiz (2012). Antimicrobial
activity of lactic acid bacteria isolated from pickles. 23rd International
ICFMH Symposium FoodMicro 2012 3-7 Eylül, p.775, İstanbul/Türkiye.
C12.ŞANLIBABA Pınar, TOKATLI Mehmet, BAĞDER Simel, DURSUN Derya, ÖZÇELİK Filiz (2012). Characterization
of lactic acid bacteria based on genotypic analyses. 15. European Congress on
Biotechnology, 23-26
Eylül, p.125, İstanbul/Türkiye.
C13.ÖZÇELİK Filiz, KENTEL Zeliha Bahar, BAĞDER ELMACI Simel (2013). Microbiological
and chemical changes during storage of pasteurized boza. The 2nd International
Symposium on “Traditional Foods From Adriatic to Caucasus”, 24-26 Ekim, p.253, Ohrid/Makedonya.
C14.GÜLER Fatma, BAĞDER ELMACI Simel, ÖZÇELİK Filiz
(2014). Proteolytic system of
lactic acid bacteria. 2nd International Congress on Food
Technology, 05-07 Kasım, p.166,
Kuşadası/Türkiye. C15.ÖZÇELİK Filiz, TOKATLI Mehmet, BAĞDER ELMACI Simel (2015). The Stability of Lactic Acid Bacteria Starter Cultures in Fermentation of Pickles. The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 01-04 Ekim, p. 352, Sarajevo/Bosna Hersek. c16.BAĞDER ELMACI Simel, ÖZÇELİK Filiz (2016). Effect of particle size and pretreatment time on ionic liquid pretreatment and enzymatic hydrolysis of yellow pine. 1st International Conference on Bioresource Technology, 23-26 Ekim, Barselona/İSPANYA. c17.BARŞIK Gizem, IŞCİ YAKAN Aslı, KUTLU KANTAR Naciye, BAĞDER ELMACI Simel, AKAY Bülent (2018). Production of bioethanol from organic acid treated wheat straw. 2nd International Conference on Bioresource Technology for Bioenergy, Bioproducts Environmental Sustainability, 16-19 Eylül, Barselona/İSPANYA. C18.ÖZTÜRK Süeda, GÜLER Fatma, BAĞDER ELMACI Simel, ÖZÇELİK Filiz (2018). A RESEARCH ON THE PRODUCTION OF VINEGAR FROM BLACK CARROT. 3rd International Congress on Food Technology, 10-12 Ekim, p258, Nevşehir/Türkiye. C19.SAĞLAMTAŞ Meltem, BAĞDER ELMACI Simel, GÜLER Fatma, ÖZÇELİK Filiz (2018). DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM A TRADITIONAL CHEESE “SURK”. 3rd International Congress on Food Technology, 10-12 Ekim, p200, Nevşehir/Türkiye. C20. İPEK Özlem, BAĞDER ELMACI Simel, ÖZÇELİK Filiz (2019). Technological Properties of Some Baker’s Yeast Isolated from Turkish Sourdough. The 35th International Specialized Symposium on Yeasts, 21-25 Ekim, p. 96 Antalya / Türkiye.
D) Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve
Bildiri Kitaplarında Basılan Bildiriler:
Sözlü Bildiriler
D1.BAĞDER Simel,
ÖZÇELİK Filiz (2008). Malolaktik fermantasyonun şarap aroması üzerine etkisi.
Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs, s.131-132,
Erzurum. (Simel BAĞDER tarafından sunulmuştur).
D2.BAĞDER Simel,
ÖZÇELİK Filiz (2008). Şarap fermantasyonunda starter kültür kullanımı. Ulusal
Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım,
s.227-231, Denizli. (Simel BAĞDER tarafından sunulmuştur).
Poster Bildiriler
D3.TOKATLI
Mehmet, ÖZÇELİK Filiz, BAĞDER Simel
(2007). Biyoteknolojik uygulamalar ile gıdaların besin değerinin arttırılması. 15.
Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, 28-31 Ekim, s.52,
Antalya.
D4.YILDIZ Gültekin, ÖZÇELİK Filiz,
KÖKSAL Hakan, BAĞDER Simel,
ABACIOĞLU Özge (2008). Organik bor üretilebilirliği ve broyler rasyonlarında
bor ile humatın kullanımı. 2. Ulusal Bor Çalıştayı, 17-18 Nisan, s.597-604,
Ankara.
D5.BAĞDER Simel,
ÖZÇELİK Filiz, TOKATLI Mehmet (2008). Şarap üretiminde SO2 düzeyini
azaltmak amacıyla kullanılabilecek antimikrobiyel bileşikler. Türkiye 10. Gıda
Kongresi, 21-23 Mayıs, s.1105-1106, Erzurum.
D6.BAĞDER Simel,
ACILIOĞLU Özgür, TOKATLI Mehmet, ÖZÇELİK Filiz (2008). Malolaktik fermantasyonda
aroma değişimi. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım, s.399-403, Denizli.
D7.ÖZÇELİK
Filiz, KENTEL Zeliha Bahar, BAĞDER Simel
(2009). Bozanın pastörizasyonunda ısı değişimleri. 2. Geleneksel Gıdalar
Sempozyumu, 27-29 Mayıs, s.637-640, Van.
D8.BAĞDER Simel,
ARSLANKOZ Nurdan, TOKATLI Mehmet, ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELİK Filiz (2012). Laktik
asit bakterilerinin antibiyotik dirençlilik düzeyleri. Türkiye 11.Gıda
Kongresi, 10-12
Ekim, s.270, Hatay.
D9.ÖZÇELİK
Filiz, TOKATLI Mehmet, ARSLANKOZ Nurdan, ŞANLIBABA Pınar, BAĞDER Simel (2012). Laktik asit bakterilerinin biyojen amin üretim
yeteneklerinin belirlenmesi. Türkiye 11.Gıda Kongresi, 10-12 Ekim, s.271,
Hatay.
D10.TOKATLI Mehmet,
ARSLANKOZ Nurdan, BAĞDER Simel,
ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELİK Filiz (2012). Laktik asit bakterilerinin enzim
profillerinin belirlenmesi. Türkiye 11.Gıda Kongresi, 10-12 Ekim, s.274,
Hatay.
D11.ŞANLIBABA Pınar,
TOKATLI Mehmet, ARSLANKOZ Nurdan, BAĞDER
Simel, ÖZÇELİK Filiz (2012). Laktik asit bakterilerinin farklı pH değerlerinde
gelişme yetenekleri. Türkiye 11.Gıda Kongresi, 10-12 Ekim, s.279,
Hatay.
D12.ARSLANKOZ Nurdan,
TOKATLI Mehmet, ŞANLIBABA Pınar, BAĞDER
Simel, ÖZÇELİK Filiz (2012). Laktik asit bakterilerinin farklı tuz konsantrasyonlarında
gelişme yetenekleri. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 10-12 Ekim, s.280,
Hatay.
D13.BAĞDER Simel, TOKATLI Mehmet, DURSUN Derya, ARSLANKOZ
Nurdan, ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELIK Filiz (2012). Turşudan izole edilen laktik
asit bakterilerinin hidrojen peroksit üretim yeteneklerinin belirlenmesi. 2.
Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi, 15-18 Kasım, s.94,
Antalya.
D14.ŞANLIBABA Pınar,
TOKATLI Mehmet, ARSLANKOZ Nurdan, BAĞDER
Simel, ÖZÇELİK Filiz (2012). Turşudan izole edilen laktik asit
bakterilerinin asit üretim yeteneklerinin ve hızlarının belirlenmesi. 2. Ulusal
Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi, 15-18 Kasım, s.126,
Antalya.
D15.TOKATLI Mehmet,
ŞANLIBABA Pınar, BAĞDER Simel,
ÖZÇELIK Filiz (2013). Seçilmiş starter kültürler ile üretilen turşu
örneklerinde meydana gelen mikrobiyolojik değişimler. 4. Gıda Güvenliği
Kongresi, 14-15
Mayıs, s.58-59, İstanbul.
D16.TOKATLI Mehmet, BAĞDER Simel, ŞANLIBABA Pınar, ÖZÇELIK
Filiz (2013). Seçilmiş starter kültürler ile üretilen turşu örneklerinde
meydana gelen kimyasal değişimler. 4. Gıda Güvenliği Kongresi, 14-15
Mayıs, s.109, İstanbul. D17.AYHAN Yasemin, ÖZÇELIK Filiz, BAĞDER ELMACI Simel, GÜLER Fatma (2016). Birada Uçucu Kükürt Bilesikleri. Türkiye 12. Gıda Kongresi, 05-07 Ekim, Edirne. D18.GÜLER Fatma, ÖZÇELIK Filiz, BAĞDER ELMACI Simel (2016). Mikrobiyel Enzim Üretiminde Derin Kültür Teknigi (SmF) ile Katı Faz Tekniginin (SSF) Karsılastırılması. Türkiye 12. Gıda Kongresi, 05-07 Ekim, Edirne. D19.EREN Hatice,ÖZÇELIK Filiz, GÜLER Fatma, BAĞDER ELMACI Simel (2016). Sarap Üretim Sürecinde Kalite Faktörlerinin Analizi. Türkiye 12. Gıda Kongresi, 05-07 Ekim, Edirne.
Proje Başlığı: Türkiye’de Değişik Şarap Üretim Bölgelerinden İzole Edilmiş
Endojen Şarap Mayalarının Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Moleküler
Yöntemlerle Tanımlanması
Projedeki Görevi: Bursiyer
Destekleyen Kuruluş: TÜBİTAK
Proje
no: 107O377
Proje
bütçesi: 123 145 TL
Başlama/Bitiş Tarihi: 2007 – 2009
Proje Başlığı: Ankara Çubuk Yöresi
Turşularından İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Tanımlanmaları,
Teknolojik ve Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenmesi ve Starter Olarak
Kullanılma Olanaklarının Değerlendirilmesi
Projedeki Görevi: Bursiyer
Destekleyen Kuruluş: TÜBİTAK
Proje
no: 108O491
Proje
bütçesi: 213 000 TL
Başlama/Bitiş Tarihi: 2008 – 2011
Proje Başlığı: Şarap Üretiminde SO2 Düzeyini Azaltmak Amacıyla
Kullanılabilecek Kitosanın Antimikrobiyel Etkinliğinin Araştırılması
Projedeki Görevi: Yardımcı araştırıcı
Destekleyen Kuruluş: BAP
Proje
no: 10B4343007
Proje
bütçesi: 156 181 TL
Başlama/Bitiş Tarihi: 2010 – 2012
Proje Başlığı:
Alternatif biyo-yakıt olarak ligno-selülozik etanol üretimi
için organik asitler ile ön-işleme yöntemi
Projedeki Görevi: Yardımcı araştırıcı
Destekleyen Kuruluş: BAP
Proje
no: 12B4343007
Proje
bütçesi: 75 000 TL
Başlama/Bitiş Tarihi: 2012 – 2014
Proje Başlığı: Derin Ötektik Çözgen Ile Ön-Islemin Biyoetanol Üretimi Için Optimizasyonu Projedeki Görevi: Yardımcı araştırıcı Destekleyen Kuruluş: BAP Proje no: 18B0443004 Proje bütçesi: 47 000 TL Başlama/Bitiş Tarihi: 2018 – 2020
·
University of Copenhagen
(KVL)/ Faculty of Life Sciences, Kopenhag/Danimarka, 2006-2007 Bahar yarıyılı Erasmus
Programı, (20/08/2006-31/01/2007) – (5 ay 11 gün)
·
Purdue University/Department
of Agricultural and Biological Engineering, West Lafayette/ABD, Ziyaretçi
Araştırmacı, Yüksek Öğretim Kurulu Doktora Araştırma Bursu,
(15/04/2011-15/12/2011) – (8 ay)
İngilizce:
85/100 (ÖSYM 2014-YDS Sonbahar Dönemi) 91.25/100 (YÖKDİL 2018)
·
Erasmus Programı,
University of Copenhagen (KVL)/ Faculty of Life Sciences, (2006-2007 Bahar
yarıyılı)
·
“Türkiye’de Değişik Şarap
Üretim Bölgelerinden İzole Edilmiş Endojen Şarap Mayalarının Teknolojik
Özelliklerinin Belirlenmesi ve Moleküler Yöntemlerle Tanımlanması” isimli
TÜBİTAK projesi bursiyeri, (2007-2009)
·
Yüksek Öğretim Kurulu, Doktora
Araştırma Bursu, Purdue University, ABD (Nisan 2011 – Aralık 2011).
"En yüksek yayın puanı alan tez” ödülü (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü) (2015)
|