PROF.DR. ATİLA YETİŞEMİYEN    
Adı : ATİLA
Soyadı : YETİŞEMİYEN
E-posta : yetismey@agri.ankara.edu.tr
Tel : 0312 5961354
Ünvan : PROF.DR.
Birim : ZİRAAT FAKÜLTESİ
Bölüm : SÜT TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI
Kişisel Akademik Bilgiler

       ÖĞRENİM DURUMU  

Derece

Üniversite

Alan

Yıl

Lisans

Ankara Üniversitesi

Ziraat Yüksek Mühendisliği

1977

Doktora

Ankara Üniversitesi

Ziraat-Süt Teknolojisi

1984

       AKADEMİK UNVANLAR 

Unvan

Üniversite

Alan

Yıl

Asistan

Ankara Üniversitesi

Ziraat-Süt Teknolojisi

1979

Yard. Doçent

Ankara Üniversitesi

Ziraat-Süt Teknolojisi

1989

Doçent

Ankara Üniversitesi

Ziraat-Süt Teknolojisi

1990

Profesör

Ankara Üniversitesi

Ziraat-Süt Teknolojisi

1996

        UZMANLIK ALANLARI

        Süt ve Süt Ürünleri,

Süt ve Süt Ürünleri İşleme Teknolojisi

 

   İDARİ GÖREVLER

 

- Bölüm Başkan Yardımcılığı…………………................................ 1994-1997

- Dekan Yardımcılığı………………………..................................... 2001-2004

- BİTAUM (Bilim ve Teknoloji AUM) Müdür Yardımcılığı……… 2004-2006

- Rektörlük Bilim,Hizmet ve Teşvik Ödülleri Komisyon Üyeliği,…2003- 2010

- Rektörlük BAP İhale Komisyon Üyeliği,…………………………2007-2010

- Rektörlük BAP İhale Komisyon Başkanlığı(V),………………….2009-2010

- Rektörlük Satın Alma İhale Komisyonu Başkan Vekili,…………. 2011-2012

- Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü Başkanı,.. 2009-2012

- A.Ü. Gıda Güvenliği Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği,………... 2012-2016

-Bölüm Başkanlığı (Vekaleten),……..………………………………2013-2014

- Rektörlük SKS Dairesi İhale Komisyon Başkanlığı,………………2012-2019

- A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü,…………………………2017-2019

      

       KAZANDIĞI BURSLAR 

Bursun tipi

Bursu veren kurum

Bulunulan ülke

Süre*

Araştırma

Macaristan Dışişleri Bak.

 

Macaristan-Mosonmagyarovar

01.01.1986 31.10.1986

Araştırma

 

Alexander von Humbold Stiftung 

Almanya-Gießen

 

01.11.1989 31.12.1990

Bilimsel Çalışma

 

Avusturya Tarım ve Orman Bakanlığı

Avusturya

 

01.07.1994 31.08.1994

Bilimsel Çalışma

 

Alexander von Humbold Stiftung 

Almanya-Freising

 

01.07.1997 30.09.1997

Bilimsel Çalışma

 

Alexander von Humbold Stiftung

Almanya-Dresden

 

15.06.1999 15.08.1999

Bilimsel Çalışma

 

Alexander von Humbold Stiftung 

Almanya-Freising

 

01.07.2001 01.10.2001

Kongre Daveti (Oturum Bşk.)

 

Hungarian Dairy Research Institute (MTKI)

 

Macaristan-Mosonmagyarovar

 

13.-17./05/ 2003

 

Bilimsel Çalışma

 

Alexander von Humbold Stiftung

Almanya-Dresden

 

23.06.2003 23.09.2003

Bilimsel Çalışma

 

Alexander von Humbold Stiftung 

Almanya-Freising

 

20.06.2005 20.09.2005

Bilimsel Çalışma

 

Alexander von Humbold Stiftung

Almanya-Freising

 

21.07.2007 21.09.2007 

AvH Vakfı Genel Toplantısı 

Alexander von Humbold Stiftung  

Almanya-Berlin

18.01.2009 25.01.2009

Bilimsel Çalışma

 

T.C. Yüksek Öğretim Kurumu

 Almanya-Freising 

23.06.2012 20.09.2012 

Laboratuvar   ve Teknik İnceleme

Kişisel

Milchprüfring   Bayern e.V. Wolnzach, Almanya

02.-13./09/2013

       YAYINLAR

 

Uluslararası  dergilerdeki makaleler

 

Yetişmeyen,A., 1991.Untersuchungen zum Einsatz der Ultrafiltration bei der Herstellung  von Weißkäse. 1. Einfluß der Erhitzung des UF-Konzentrats auf Ausbeute und Zusammensetzung des Weißkäses. DMZ Lebensmittelindustrie und Milchwirtschaft. 112 (35) 1061-1065.

 

Yetişmeyen,A., 1991.Untersuchungen zum Einsatz der Ultrafiltration bei der Herstellung  von    Weißkäse. 2. Einfluß der Wärmebehandlung von des UF-Konzentrats auf den Reifungsverlauf und die sensorische Qualität von  Weißkäse. DMZ Lebensmittelindustrie und Milchwirtschaft. 112 (36) 1086-1090.

 

Yetişmeyen,A., Yıldırım,M., Yıldırım,Z., 1993. Einfluß der verschiedenen Säurewecker auf Eigenschaften des Kascharkäse. DMZ Lebensmittelindustrie und Milchwirtschaft. 114 (6) 140-143.

 

Yetişmeyen,A., Esen,N., 1997. Untersuchungen über die Herstellung der mit unterschiedlichen Kulturen gesäuerten Sauren Sahne mit verschiedenen Fettgehalten. Tejgazdasàg, 2/1997, 37-41.

 

Yetişmeyen,A., Gümüş,S. 1999. Comparison of the properties of “Pizza cheeses” manufactured from milk acidified by addition of either starter culture or lactic acid. Advances in Food Sciences (CMTL),  21 (5/6) 203-209.

 

Yetişmeyen,A., Deveci,O., 2000. Some quality characteristics of spray dried skim milk powders produced by two different atomizers. Milchwissenschaft, 55 (4) 2000, 210-212.

 

Yetişmeyen,A., Uraz,T. 2000. Bestimmung einiger Besonderheiten der aus Kuh-, Schaf- und Ziegenmilch hergestellten Milchpulver. Milchwissenschaft, 55 (5) 2000, 270-272.

 

Deveci, O., Yetişmeyen,A., Gürsoy,A., Yamaner,N., Karademir,E. 2001. Some Quality Characteristics of Spray Dried Skimmed Milk Powders Produced from Different Milk Varieties by Using Two Different Atomizer Systems: 1. Chemical Characteristics. Tejgazdasag, LXI 2 / 2001, 23-26.

 

Gürsoy,A., Yetişmeyen,A., Deveci,O., Yamaner,N., Karademir,E. 2001. Some Quality Characteristics of Spray Dried Skimmed Milk Powders Produced from Different Milk Varieties by Using Two Different Atomizer Systems: 2. Physical Characteristics. Tejgazdasag, LXI 2 / 2001, 27-31.

 

Yetişmeyen,A., Gencer,N., Deveci,O., Gürsoy,A., Karademir,E. 2001. Ultrafiltrierte Schaf- und Ziegenmilch – Physikalisch- Chemische Eigenschaften und Kæsereitauglichkeit. Deutsche Molkerei Zeitung 122 (18) 780-784.

 

Yetişmeyen,A., Gencer,N., Deveci,O., Gürsoy,A., Karademir,E. 2002. Physikalisch-chemische Eigenschaften und Käsereitauglichkeit uıltrafiltrierter Schaf- und Ziegenmilch. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 98 (7) 1-4.

 

Çardak, A.D., Yetismeyen, A. and Brückner, H. 2003. Quantitive Comparison of Camel, Goat and Cow Milk Fatty Acids. Milchwissenschaft 58 (1/2) 2003, 34-36.

 

Çardak, A.D., Yetismeyen, A. and Brückner, H. 2003. Quantitive Comparison of Free Fatty Acids in Camel, Goat and Cow Milk. Milchwissenschaft 58 (3/4) 2003, 127-130.

 

Yetişmeyen,A., Gencer,N., Gürsoy, A., Deveci,O., Karademir,E., Senel, E., Öztekin, Ş. 2003. The effect of some technological processes on the properties of Teleme from goat milk. Milchwissenschaft 58 (5/6) 2003, 286-289.

 

Yetişmeyen,A., Gençer,N., Gürsoy, A., Deveci, O., Şenel,E., Şanlı, E., Öztekin,Ş. 2006. Protein Properties of UF Teleme Produced from Various Types of Milk. Journal of Food and Drug Analysis, 14 (3) 2006, 279-283.

 

A.Ferit Atasoy, Atilla Yetişmeyen, Hüseyin Türkoğlu and Barbaros Özer. 2008. Effects of heat treatment and starter culture on the properties of traditional Urfa cheeses (a white-brined Turkish cheese) produced from bovine milk . Food Control, 19 (3), March 2008, 278-285.

 

Yildiz, F., Yetisemiyen, A., Senel, E., Durlu-Ozkaya, F., Oztekin, S. and Sanli, E. 2010. Some properties of Civil cheese: a type of traditional Turkish cheese. International Journal of Dairy Technology 63, 1-6. (doi:10.11111/j.1471-0307.2010.00612.x).

 

Şenel, E., Yıldız, F., Yetişemiyen, A., Durlu-Özkaya, F., Öztekin, F.Ş. and Şanlı, E. 2012. Evaluation of the Biogenic Amine Content and Some Chemical and Microbiological Properties of Urfa and Van Herby Cheeses. Kafkas Univ. Vet.Fak.Derg. 18(4): 537-544, 2012.

 

Kabwanga İsmail Tijjani and Yetişemiyen Atila. 2015. Dairy Cattle and Dairy Industry in Uganda. Research Journal of Agricultural and Forestry Sciences, Vol. 3(10), 14-18, November (2015).

 

Şanlı, T., Akal, H.C., Yetişemiyen, A. and Hayaloğlu, A.A. 2016. Influence of adjunct cultures on angiotensin-converting enzyme (ACE)-inhibitory activity, organic acid content and peptide profile kefir.. International Journal of Dairy Technology, Vol. 69, 1-9.

 

Öztürkoğlu-Budak, Ş., Akal, C. and Yetişemiyen, A. 2016. Effect of dried nut fortification on functional, physicochemical, textural and microbiological properties of yoğurt. J. Dairy Science. 99:1-13.

Akal, C., Yetişemiyen, A. 2016. Use of whey powder and skim milk powder for the production of fermented cream. Food Science and Technology, ISSN 0101-2061.

 

Kabwanga İsmail Tijjani, Akal Ceren and Yetişemiyen Atila. 2016. Role of Milk, Dairy Products and Milk Components Used in the Management of Metabolic Syndrome. Research Journal of Agriculture and Forestry Sciences, Vo. 4(9), 14-20, September (2016).

 

Kabwanga İsmail Tijjani, Yetişemiyen Atila, Nankya Shakira. 2018. Dairy Industrial Hygiene: A Review on Biofilm Challenges and Control. International Journal of Research-Granthaalayah. Vol.6 (Iss.2): 268-273, February, 2018.

 

Sezer, B., Durna, Ş., Bilge, G., Berkkan, A., Yetişemiyen, A., Boyacı, İ.H.  2018.  Identification of Milk Fraud Using Laser-İnduced Breakdown Spectroscopy (LIBS). International Dairy  Journal, 81(2018)1-7.

 

Yıldız-Akgül, F., Yetişemiyen, A., Şenel, E. Yıldırım, Z. 2018. Microbiological, physicochemical and sensory characteristics of kefir produced by secondary fermentation. HRCAK, Portal of Scientific journals of Croatia, 68 (3) 2018, P: 201-203.

 

Öztürkoğlu-Budak, Ş., Akal, C. Buran, İ. and Yetişemiyen, A. 2019. Effect of inulin polymerization degree on various properties of synbiotic fermented milk including Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis Bb-12. J. Dairy Science. 102:6901-6913.

KİTAPLAR ve KİTAP BÖLÜMLERİ

Yetişmeyen,A., 1995. Süt Teknolojisi. A.Ü.Ziraat Fakültesi.Yayın No: 1420, Ders Kitabı 410.229 sayfa.

 

Yetişmeyen,A., Gürsoy,A., Çimer,A., 1998. Koyulaştırılmış ve Kurutulmuş Süt Ürünleri Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi. Yayın No: 1497, Uygulama Kılavuzu: 247. 81 sayfa.

 

Yetişmeyen, A. 1999, (Çeviri). Süt Fabrikalarında Teorik ve Pratik Hesaplamalar; Dr.Ludwig Wessinger. 103 Sayfa.

 

Yetişmeyen, A. 2002. Koyulaştırılmış ve Kurutulmuş Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Yayın No: 1532, Ders Kitabı: 85, 116 Sayfa.

 

Yetişmeyen,A. 2007. Mikrobiyoloji (Bölüm 8 ve Bölüm 9 yazarlığı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1557, Ders Kitabı: 510. 201 Sayfa.

 

Yetişemiyen,A. 2007. Süt Teknolojisi (Editör ve Bölüm 1 ve Bölüm 7 yazarlığı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1560, Ders Kitabı: 513. 298 Sayfa.

 

Sienkiewicz, T. ve Yetişemiyen, A. 2009. Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler. Sim Matbaacılık KağıtçılıkTic.Ltd.Şti, Ankara. Ekim 2009. 128 Sayfa.

 

Yetişemiyen, A., Yıldız, F. 2011. “Peynir Biliminin Temelleri (Editörler: Hayaloğlu, A.A., Özer, B.) - “Bölüm 11. Membran Ayırma Tekniklerinin Peynir Teknolojisinde Kullanımı” (Sayfa: 304-325) yazarlığı). Sidas Medya Ltd.Şti. 2011-İzmir. 643 S.

 

Mert, İ., Yetişemiyen, A., Artık, N. ve İlbeği, İ. 2016. Süt Terimleri Sözlüğü. Ulusal Süt Konseyi, Ankara. 295 S.

 

Akal, C., Budak, Ş. Yetişemiyen, A. 2018.  Microbial Cultures and Enzymes in Dairy Technology , Chapter: Potential Probiotic Microorganisms in Kefir, p. 276-296. (ISSN: 2327-9354; eISSN: 2327-9370). Publisher: IGI-GLOBAL, Editors: Sebnem Ozturkoglu Budak and H. Ceren Akal.

 

Yıldız Akgül, F., Atasoy, A.F. ve Yetişemiyen, A. 2018. Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri, 3. Bölüm. Çiğ Sütte Yapılan Fiziksel Kontroller ve Testler, Sayfa: 17-40. (ISBN: 978-605-5267-44-5). Baskı. Sidas Medya Ltd.Şti, Editörler: Öner, Z. ve Şanlıdere Aloğlu, H.

 

Yıldız Akgül, F., Atasoy, A.F. ve Yetişemiyen, A. 2018. Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri, 4. Bölüm. Çiğ Sütte Yapılan Kimyasal Kontroller ve Testler, Sayfa: 41-120. (ISBN: 978-605-5267-44-5). Baskı. Sidas Medya Ltd.Şti, Editörler: Öner, Z. ve Şanlıdere Aloğlu, H.

 

Atasoy, A.F., Yıldız Akgül, F. ve Yetişemiyen, A. 2018. Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri, 8. Bölüm. Peynir Analizleri, Sayfa: 227-288. (ISBN: 978-605-5267-44-5). Baskı. Sidas Medya Ltd.Şti, Editörler: Öner, Z. ve Şanlıdere Aloğlu, H.

 

Akal, C., Yıldız Akgül, F. ve Yetişemiyen, A. 2018. Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri, 12. Bölüm. Koyulaştırılmış ve Kurutulmuş Süt Ürünlerinde Analizler, Sayfa: 407-454. ((ISBN: 978-605-5267-44-5). Baskı. Sidas Medya Ltd.Şti, Editörler: Öner, Z. ve Şanlıdere Aloğlu, H.